Zadarski pjevač snimio pjesmu o Gracijeli, ženi čija je biografija dobar scenarij za film

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Radijske postaje ovog su vikenda započele s premijernim emitiranjem najnovije pjesme Krešimira Perovića ”Gracijela”. Dok slušamo najnoviji glazbeni uradak Krešimira Perovića, zamišljamo mnogima od  Zadrana poznati lik Gracijele, jedne od onih osoba koje su samom svojom pojavom širile jedinstvenu atmosferu ulicama kojima bi prolazile.

Gracijela je, reći će oni malo oštrijeg jezika, bila zadarska kurtizana, prijateljica noći i ponekog razuzdanog oficira ili mornara. No, za one koji su je bolje poznavali, Gracijela je bila dobra duša ovoga grada koja u sebi nije imala ni trunke zloće. Živjela je u oskudici i siromaštvu.

Njena će biografija možda jednom nekome poslužiti kao scenarij za dobar film, baš kao što je nedavno nadahnula autorski trojac koji joj je posvetio pjesmu; Giovanni Matešić Jeremija napisao je tekst, glazba je zajedničko djelo Krešimira Perovića i Aleksandra Valenčića koji je ujedno i autor aranžmana. Krešo je sve objedinio svojim prepoznatljivim glasom i interpretacijom, a Gracijelu slušamo upravo danas premijerno jer je danas (10. svibnja) blagdan Gospe Loretske koji se slavi u zadarskim Arbanasima u kojima je i pokojna Gracijela provela dio svog teškog života.
U Arbanasima i danas žive i Gospu Loretsku štuju Giovanni Matešić Jeremija i Krešimir Perović sa svojim obiteljima. A vrlo emotivnu pjesmu možete, osim na radijskim postajama, poslušati i ovdje…

D.G.