DIVLJI ZAPAD U PODGORI – Djeca skupljaju detonatore eksploziva po nasutim plažama

Foto: Facebook

PODGORA – Kao da nije previše vijesti o devastiranju obale, iz Podgore stiže još jedna odvratna priča o neetičnom postupanju (ne)odgovornih. Udgura Uzorita iz Podgore objavila je šokantne fotografije za koje tvrde da prikazuju neelektrične detonatore eksploziva koji se koriste pri miniranju. Tvrde da su detonatori ostaci miniranja tunela Stupica te dolaze zajedno s materijalom kojim se nasipaju plaže, a na takve, u šarenim bojama, nailaze djeca koja ih prikupljaju. Zbog toga se traži njihovo hitno uklanjanje s plaža Podgore i pripadajuća reakcija odgovornih.  

Neelektrični detonatori kao primjer neetičnog postupanja

“Sigurno ste šetajući plažama Podgore zadnjih dana primijetili žute i zelene cjevčice nalik najlonskoj niti za košenje trave. Obala i more su puni tog materijala, a radi se o NEELEKTRIČNIM DETONATORIMA koji se koriste pri miniranju. Detonatori su ostaci miniranja tunela Stupica te dolaze zajedno sa materijalom kojim se nasipaju plaže.

Neelektrični detonator je niskoenergetska udarna cjevčica koja se koristi pri miniranju.
Sastoji se od tri sloja plastike;
– Prvi sloj je PVC na kojeg se nanosi tanki sloj praha (20mg/m) sastavljenog od oktogena i aluminija.
– Drugi sloj izrađen je od materijala velike mehaničke čvrstoće kako se cjevčica ne bi oštetila pri spuštanju detonatora u bušotinu.
– Treći, vanjski sloj, štiti cjevčicu od UV zračenja i habanja prilikom polaganja i korištenja.

Foto: Facebook

U sigurnosnom tehničkom listu nekih proizvođača navodi se kako je smjesa vrlo toksična za podvodni svijet. Proizvođači navode i kako je odlaganje potrebno izvesti u skladu sa lokalnim regulativama.

U vremenima kada svakodnevno svjedočimo štetnosti plastike za okoliš čini se nestvarno ovakve prizore vidjeti na plaži turističkog mjesta. Nesporna činjenica je da ovom materijalu nije mjesto u moru.

Foto: Screenshot

Svakako apeliramo na Općinu Podgora da žurno reagira i uputi komunalnu službu kako bi uklonili spomenuti materijal sa plaža!
Također savjetujemo da ubuduće bolje provode nadzor i izvršavanje radova kako bi se ovakve situacije izbjegle”, upozorava bacc. ing. mech. Davor Mrsić.

Lokacije Medora, Plišivac, Smrčevac

Specifikacije i štetnost detonatora tvrtke Austin Powder možete pronaći na ovim poveznicama:

Safety data sheet non-electric detonator, Nonel non-electric detonators, Johnes explosives non-electric detonators

Podsjetimo, načelnik Općine Podgora Ante Miličić prošlog je tjedna svojim neistomišljenicima poručio da je bila inspekcija i nije našla ništa sporno. Nakon ovog skandaloznog slučaja, svakako će biti zanimljivo čuti što na ovo kažu policija, Državni inspektorat, Pravobraniteljica za djecu, Ministarstvo mora, prometa i infratstrukture, Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo zaštite okoliša i ostale institucije koje bi zasigurno trebale reagirati.

Foto: Čitateljica

– Vidite npr. ova na mojoj slici izgleda kao neispaljena. Netko stručan se treba očitovati ili će oni pokupiti/sakriti dokaze. Ali toga ima ajme… – priča nam čitateljica koja se boji za sigurnost, ponajviše djece!

Jurica Gašpar

 

Načelnik Podgore uzvratio: “Očito je dušebrižnicima bitnija lažna briga o EKOLOGIJI”

VIDEO: PODGORA IZ ZRAKA Razmjeri katastrofe zbog nasipanja zemlje: “Podmorje i ronilački turizam su nestali”