Foto: Velimir Bešić

Pred nama je jaka promjena vremena s obilnom kišom, ali i osjetnim zahlađenjem. Danas već kreće jaka južina kojima će mnogima utjecati i na raspoloženje. Državni hidrometeorološki zavod je unutar sustava MeteoAlarm izdao žuti i narančasti stupanj upozorenja zbog juga čiji će udari na moru ponegdje biti jači od 100 km/h. Bit će toplo, u najtoplijem dijelu dana većinom od 19 do 24°C.

Upozorenje na pomorce za jako, tijekom jutra mjestimice vrlo jako jugo. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h)

Danas nas očekuje promjenljivo oblačno i vjetrovito vrijeme. Mjestimice će biti kiše i grmljavine, uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Malo kiše moguće je i drugdje, no na istoku će se zadržati uglavnom suho. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 19 i 24 °C.

Osjetno zahlađenje nas očekuje u utorak, kad se očekuje i jaka kiša. U prvom dijelu utorka past će između 10 i 60 litara po četvornom metru. Nakon pojačanog jugozapadnjaka zapuhat će naglo snažan sjeverac, slijedi zahladnjenje. Temperatura će ujutro još biti razmjerno visoka, oko 15°C, poslijepodne većinom ispod 10.

HRT piše kako u utorak slijedi promjena, uz čestu kišu, osobito na Jadranu u obliku pljuskova s grmljavinom, a mjestimice je moguće i olujno nevrijeme. U mnogim će krajevima i osvježiti, ponajviše u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka u utorak ponegdje biti niža nego u ponedjeljak i za oko 10°C. Dodatnom osjećaju svježine pridonosit će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu mjestimice i jaka bura s olujnim udarima.

D.G.