Foto: Jurica Gašpar

Odbor za turizam i ugostiteljstvo Udruge Glas poduzetnika sastavio je 24 hitne mjere za pomoć djelatnostima vezanim uz turizam te zahtjeva šest  dugoročnih reformi za Hrvatsku 2.0

– Turizam je grana koja je među prvima osjetila jak efekt COVID 19 pandemije te su svi segmenti koji čine jednu tako kompleksnu djelatnost u cijelosti bili zatvoreni samom odlukom Kriznog Stožera Civilne Zaštite već od 19.03.2020. No problemi u turističkom sektoru su počeli još početkom 2020. godine otkazivanjem outgoing putničkih aranžmana, čiji je vrhunac bio u veljači, te sa početkom otkazivanja bookinga za start predsezone tzv. uskršnjeg dijela sezone, već početkom ožujka 2020. – rekao Hrvoje Bujas, Predsjednik Udruge.

Tijekom travnja, dolazi do daljnjeg stopiranja bookinga, kao i zatraženog povrata i/ili prebacivanje iskoristivosti aranžmana za sezonu, te postsezonu. Po podacima dostupnim od Ministarstva turizma, gotovo 250 milijuna eura je uplaćeno samo hotelijerima kao akontacija, te je sav novac predmet pregovora i u procesu dogovora o eventualnom povratu. Organizatori  kongresa  u Hrvatskoj i širom EU započeli su još tijekom veljače, a trend se nastavio do danas, s otkazivanjima kongresa i konferencija, planiranih do konca 2020-te. Sve agencije specijalizirane za kongresni turizam su zaustavile poslovanje i pad prometa je praktički 100%. Svi unaprijed plaćeni avansi i depoziti prema hotelskim kućama do danas nisu vraćeni.

Slobodno se može konstatirati da je kongresni turizam u Hrvatskoj ove godine prestao postojati, što predstavlja nemjerljivi gubitak za kompletnu turističku industriju, a također su svi eventi otkazani najmanje do kolovoza, uz opciju otkazivanja ili neodržavanja istih daleko duže, a možda i do kraja godine. Očigledno se neće pronaći lijek za virus tijekom ove godine, a sva su naša emitivna tržišta poprilično bila ili još jesu, zahvaćena epidemijom. Pridodajmo tome činjenicu da su navedena gospodarstva, kao i njihov turizam doživjeli velike gubitke, stoga se očekuje njihovo prvenstveno fokusiranje na vlastita tržišta, i to opet u smanjenom obimu potrošnje (pod uvjetom da granice uopće budu otvorene bar do srpnja, te da postoje godišnji odmori koji se mogu iskoristiti 7-14 dana).

Postavlja se, dakle, pitanje kakva će biti turistička sezona u RH? Zbog toga smo Vladi RH i nadležnim ministarstvima financija i turizma poslali zahtjeve za kratkoročne mjere koje smatramo da Vlada RH treba napraviti ODMAH, kao i dugoročne mjere, u sljedeće 2 godine, a kako bismo kroz sljedeće 3 godine (pod pretpostavkom da se tijekom 2021 godine pronađe lijek), imali jednostavnije poslovanje i efikasniji sustav, onaj koji mi u UGP-u zovemo Hrvatska 2.0., poručuju iz Udruge.

D.G.