Hvarski Arsenal dobitnik prestižne Nagrade europske baštine za obnovu

Foto: Youtube / Screenshot

HVAR – Europska komisija i Europa Nostra, ususret proslavi Dana Europe 9. svibnja, objavile su ovogodišnje pobjednike Nagrade europske baštine / Europa Nostra nagrade. Najprestižnije europsko priznanje u području, baštine dodijeljeno je 21 projektu iz 15 zemalja, a među ovogodišnjim pobjednicima u kategoriji konzervacija je i hvarski Arsenal.

Dobitnike nagrada izabrali su neovisni žiriji sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon detaljne procjene kandidatura koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih država.

Nagrade Europske baštine / Europa Nostra Awards pokrenula je Europska komisija 2002. godine, a od tada ih vodi Europa Nostra – europski glas civilnog društva za očuvanje kulturne baštine. Nagradni program ima potporu programa Kreativna Europa Europske Unije.

“Izuzetno zahtjevan projekt revitalizacije Arsenala uključivao je tehničku dokumentaciju, istraživačke radove i konzervatorski elaborat (1989.-2005.); rekonstrukciju nosive konstrukcije (2005.-2009.); arheološka iskapanja (1994-1996. i 2014-2015.); fazu rekonstrukcije i obnove (2014.-2018.); i završne radove u unutrašnjosti zgrade, uključujući opremanje kazališta, galerije i kapetanske sobe (2018.-2019.).

Prostor u prizemlju zadržao je svoj izvorni oblik s prezentiranim kamenim zidovima i lukovima, dok suvremena višenamjenska oprema pruža građanima prostor održavanja širokog spektra kulturnih i društvenih događanja. Izvorne venecijanske drvene grede i danas se nalaze na stropu galerije na prvom katu, dok su druge originalne značajke zgrade, ponajviše freske i kazališne lože, sačuvane i restaurirane u njihovom izvornom izgledu.

Potrebne inovacije bitne za namjenu zgrade suvremeno su dizajnirane, time naglašavajući izvorni karakter zgrade. Ovi novi elementi ukomponirani u povijesne slojeve zgrade, uspješno su doveli do dramatičnog spoja starog i novog.”

 

 

Nakon godišnje nagrade Ministarstva kulture „Vicko Andrić“ za 2018. godinu koja je dodijeljena skupini suradnika za cjelokupni rad na obnovi Arsenala i kazališta u Hvaru u srpnju prošle godine, ovo veliko europsko priznanje na području baštine potvrda je vrijednosti izuzetno zahtjevnog, 30-godišnjeg projekta revitalizacije Arsenala.

D.G.