Inspektori krenuli prema Splitu, oglasio se i Beroš: “Za ovaj propust netko mora odgovarati”

Foto: Screenshot

Zbog već druge zamjene identiteta u splitskom KBC-u ravnatelj Julije Meštrović podnio je zahtjev za razrješenje. Vili Beroš, ministar zdravstva, kaže da se radi o velikom propustu za koji netko mora odgovarati.

– To što se desilo u Splitu stvarno je veliki propust i pogreška. Treba tek ustanoviti radi li se o nepoštivanju procedura ili nečijoj grešci ili nemaru”, rekao je ministar Vili Beroš za DNEVNIK.hr. Dodao je da se zbog cijelog slučaja ispričao obiteljima pacijentica kojima je zamijenjen identitet.

Zbog nove zamjene identiteta u KBC-u Split, koja se dogodila još 10. travnja, a otkrivena je tek jučer, ravnatelj KBC-a Julije Meštrović podnio je Upravnom vijeću bolnice zahtjev za razrješenje. No čini se da će konačna odluka pričekati nalaz zdravstvene inspekcije, koji se, kako kaže Beroš, očekuje do kraja tjedna.

Za ovaj propust netko mora odgovarati. Ako unutarnji nadzor i zdravstvena inspekcija kažu da je netko pogriješio, taj će i odgovarati – kaže Beroš. Potvrđuje da su inspektori iz Zagreba jutros krenuli u Split. Nalaz bi trebao biti gotov za nekoliko dana, kaže Beroš, vjerojatno do kraja tjedna.

– Problematično je da se u dva navrata dogodilo slično. No u ovom trenutku KBC Split preopterećen je bolesnicima koji su teški. Koliko sam izviješten, radilo se o dvije starije osobe koje su i dementne – kaže Beroš. Objašnjava da ne traži opravdanje, već samo naglašava u koliko teškim uvjetima radi splitski KBC.

Konačnu odluku o Meštrovićevoj ostavci donijet će Upravno vijeće KBC-a, dok ministar zdravstva potom tu odluku potvrđuje ili ne potvrđuje.

– To što se desilo u Splitu stvarno je veliki propust i pogreška. Treba tek ustanoviti radi li se o nepoštivanju proceldura ili nečijoj grešci ili nemaru – rekao je ministar Vili Beroš za Dnevnik.hr. Dodao je da se zbog cijelog slučaja ispričao obiteljima pacijentica kojima je zamijenjen identitet.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ravnatelj KBC Split podnio ostavku – Zamijenili pacijentice, ženu pokopali pod drugim imenom

Novi incident u Splitu, u bolnici zamijenili pacijente: Zaraženog pustili, zdravog ostavili