Foto: Screenshot

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj nema novopreminulih od koronavirusa, a imamo 11 novodijagnosticiranih osoba, što znači da je ukupni broj pozitivnih 2207, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

– U KBC Split dogodio se propust. Zamijenjeni su identiteti dviju bolesnica od kojih je jedna i preminula. Telefonski sam razgovarao s članovima obiju pacijentica. Ovo što se dogodilo u Splitu veliki je i bolan propust. Izražavam žaljenje i duboku sućut svima pogođenima. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost. Ovo je drugi slučaj pogreške. Zbog propusta ravnatelj Julije Meštrović je pokrenuo unutrašnji nadzor i uputio zahtjev za razrješenjem o čemu će odlučivati Upravno vijeće. Zdravstvena inspekcija danas će započeti obavljanje nadzora u KBC-u Split – rekao je o skandalu u splitskom KBC ministar zdravstva Vili Beroš.

– To su detalji o kojima je preuranjeno govoriti i izlaziti sa svime u javnost. Reći ću samo da je KBC Split u specifičnoj situaciji. Do sada su napravili veliki napor, primali su nekoliko desetaka u danu teških bolesnika. Ovo ne govorim da opravdavam bilo koga to su činjenice. Prema preliminarnim podacima došlo je do zamijene medicinske dokumentacije nakon hitnog prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel. Pogreška nije uzrokovala propust u liječenju. Sve se uspostavilo kada je bolesnica vraćena u starački dom i kada je ustanovljeno da ne odgovara identitetu – dodao je Beroš.

Novinari su pitali ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da pojasni izjavu o tome da će osobe koje su u samoizolaciji moći ići na izbore, no Davor Božinović nije dao Capaku da odgovori.

– Dopustite meni odgovor na to pitanje. O izborima odlučuje politika, Državni izborno povjerenstvo je zadužena za organizaciju izbora, a što se tiče Stožera i HZJZ-a, dat će stručno mišljenje onda i ako bude pitano – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Podsjetimo, Krunoslav Capak je jučer na tu temu rekao da glasači ukoliko stave masku i nemaju simptome

– Glasanje ne bi bio neki problem. Danas smo imali raspravu i oko mature. Konačni zaključak nas nekoliko epidemiologa je da su to zdrava djeca i da trebaju pisati maturu pod određenim stupnjem zaštite, dakle ako imaju maske, oni mogu pisati maturu – rekao je Capak jučer.

Zato su ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, Alemku Markotić novinari su pitali vjeruje li da su ljudi koji krše samoizolaciju i dalje bioteroristi?

– Vrlo lako je to odgovoriti. Svatko tko je svjestan da je bio u kontaktu s nekim tko je bolestan i određena mu je mjera da može ugrožavati nekog do sebe, naravno da je odgovoran za takvo ponašanje. Svatko tko zna da je bio u kontaktu s bolesnicima dobio je upute kako se ponašati i kršenje tog ponašanja je ugrožavanje – kazala je Alemka Markotić.

D.G.