Foto: Screenshot

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj su tri novopreminule osobe od koronavirusa, a imamo 6 novodijagnosticiranih osoba, što znači da je ukupni broj pozitivnih 2213, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Od jučer imamo tri preminula bolesnika. U Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti, muški bolesnik ’36. godište, u Koprivnici ženski bolesnik ’36. godište i u Splitu ženski bolesnik 1926. godište – rekao je ministar Vili Beroš.

– Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata vezanih za prelazak granica, što unutarnjih što vanjskih granica, a s tim u vezi i reaktivaciju turizma kao jedne od najznačajnijih grana u Europi. Cilj je svima isti, da se pokrene turizam i da se time ne minimiziraju rizici kada je u pitanju širenje COVIDA-19. Mi smo svi u kontaktu – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Sezonu ćemo dogovarati i sa susjednim zemaljama ali i na razinama EU”

– U Republiku Hrvatsku se može ući pod uvjetima koje smo iznosili. Kada govorimo o turizmu, jedno je turistička sezona, drugo je situacija kada netko ima rezervaciju za hotel ili smještaj u nekom od hrvatskih hotela. Granična policija će dopustiti ulazak u zemlju. Cijeli je niz uvjeta pod kojima se može ući u Hrvatsku, a ovaj europski dokument je osnova kako ove godine, ukoliko nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo mi u Hrvatskoj pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću, kako da se pokrene taj sektor gospodarstva i tu je cijeli niz preporuka – poručio je Božinović.

– Na dnevnoj bazi će se izdavati mapa regija u Europi, koja će se dnevno i ažurirati i svi će imati mogućnost ostvariti uvid u tu mapu i vidjeti kako regija stoji u borbi s koronom. Za nju će biti nadležan Europski centar za prevenciju bolesti, koji je glavna europska insititucija kada su u pitanju zarazne bolesti i onda će donositi individualnu odluku. Intencija svega ovoga da građani budu informirani, da se daju preporuke i državama i onima koji se bave turizmom unutar tih država, da bi se turizam ove godine dogodio – ispričao je Božinović kako stožer zamišlja turističku sezonu 2020.

D.G.