HIR 3 zatvorio krug oko svijeta

Foto: HIR 3

SALVADOR, BRAZIL –  U utorak 12. svibnja, u 13:30 po lokalnom vremenu posada jedrilice HIR 3, Saša Fegić i Marina Đukanović, uplovila je u Salvador drugi put tijekom ekspedicije “HIR 3 preko 3 oceana”, čime je zatvorila puni krug oko svijeta.

Ekspedicija je započela 17. lipnja 2018. isplovljavanjem peteročlane posade iz Malog Lošinja,  od zapada prema istoku, zahtjevnom rutom kojom plove sportske regate i koja predstavlja najveći izazov za jedriličare. “Južna ruta” vodi preko tri oceana oko tri znamenita rta – rta Dobre Nade, rta Leeuwin i oko zloglasnog rta Horn, a značajnim dijelom prolazi hladnim i opasnim vodama pod utjecajem Antarktike.

Zbog puknuća prednje pripone 1200 milja južno od Zelenortskih otoka posada je u kolovozu 2018. neplanirano preplovila Atlantik i potražila pomoć u Salvadoru. Nakon popravka broda ekspedicija je nastavila putovanje po planiranoj ruti i uz planirane izmjene posade, te je 631 dan kasnije, nakon preplovljenih 25.420 milja ponovo stigla Salvador, gdje je za skipera i HIR 3 zatvoren puni krug oko globusa.

Saša Fegić kontinuirano je na brodu od polaska, dok se posada izmjenjivala po etapama. Uz skipera su najveći dio puta proveli Nebojša Petrović iz Zemuna – od Cape Towna u Južnoj Africi do Mar del Plate u Argentini, te Marina Đukanović iz Malog Lošinja – od polaska do Cape Towna i od Mar del Plate do povratka.

Foto: Predict Wind / Screenshot

Prvi Hrvat koji je pod hrvatskom zastavom oplovio svijet upravo “južnom rutom”

Za Sašu Fegića ovo je ostvarenje dugogodišnjeg sna, jer je prvi Hrvat koji je pod hrvatskom zastavom oplovio svijet upravo “južnom rutom”. Za HIR 3 ovo je drugi krug oko svijeta – prvi put oplovio je svijet krajem ‘80ih. što je dokumentirao Mario Saletto u putopisnom serijalu “Jedrima oko svijeta”.

HIR 3 je legendarna hrvatska jedrilica kojom je 1981. Mladen Šutej preplovio Atlantik, te kasnije s Ozrenom Bakračem oplovio i rt Horn. Stradala u bombardiranju Dubrovnika 1991., spašena je od propasti i obnovljena, no u novom mileniju zanemarena petnaestak godina.  2014. Fegić pronalazi HIR 3 u derutnom stanju, pred potonućem. Odlučan da ga vrati u život i još jednom odvede na put oko svijeta, 4 godine ga obnavlja i priprema za ovo putovanje.

Foto: HIR 3

Teško je reći je li ovo veći uspjeh za 42-godišnjeg jedriličara ili za 41-godišnju jedrilicu burne povijesti, no svakako je značajan događaj za povijest hrvatske nautike.

– Nije još vrijeme za slavlje, treba se doma vratiti – oprezan je Fegić. Pred ovim parom je još dug put – treći prelazak Atlantika i povratak kroz Mediteran, više od 6.000 milja do polazne luke. Obzirom na pandemiju koronavirusa i činjenicu da su granice zatvorene, neizvjesno je gdje i kada će HIR 3 na svom povratku moći pristati, no ploviti se mora.

Plovidbu HIR 3 možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram, te podržati simboličnim donacijama putem platforme Patreon.

Marina Đukanović

Više o avanturama posade jedrilice HIR 3 pročitajte na stranicama Morski HR – OVDJE.