NOVI PROSVJED PRIJEVOZNIKA – Pet do podne najavili dvostruko više vozila u osam gradova

Foto: Pixabay

Danas se u cijeloj Europi, simbolično u 5 do 12, održava prosvjed povremenih prijevoznika „Honk for hope“ kojim žele upozoriti na stanje u povremenom prijevozu putnika. Pridružit će im se i hrvatske kolege u osam gradova, predvođeni Inicijativom povremenog prijevoza putnika uz podršku Udruge Glas poduzetnika.  Inicijativa PPP trenutačno okuplja preko 220 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila, a danas se na prosvjedu očekuje više od 1.000 vozila. 

Danas se na razini EU organizira prosvjed pod nazivom „Honk for hope“, koji treba upozoriti na stanje u povremenom prijevozu putnika. U većini država EU će na ulici izaći povremeni prijevoznici, uz podršku drugih djelatnosti u turizmu. Inicijativa PPP trenutačno okuplja preko 220 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila, a danas se na prosvjedu očekuje više od 1.000 vozila. Djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20.000 ljudi, čija radna mjesta su ugrožena, a također i radna mjesta vezanih za prijevoznike poput putničkih agencija i turističkih vodiča.

– Mi smo organizirali prosvjed u osam Hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Nažalost, mada smo već dugi niz godina ravnopravna članica EU, po mnogočemu još uvijek nismo ravnopravni. Činjenica je da se naši kolege u EU bore za mogućnost rada, a mi se borimo za puko preživljavanje. Sve zemlje članice već odavno su zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij od 12 mjeseci, dobili su sredstva za likvidnost kao i bespovratna sredstva pomoći – Rekao je Marko Slišković, koordinator Incijative PPP i član Odbora za turizam UGP-a „Mi koristimo i ovu priliku da istaknemo kako nismo dobili ništa od navedenog i da se ne možemo boriti za rad kad su ugrožena naša osnovna sredstva rada, a to su autobusi i kombiji. Već smo apelirali Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma da nas ozbiljno shvate ali nismo dobili odgovore. Naše resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nas podržava ali bez suradnje s ostalim ministarstvima neće biti cjelokupnog rješenja našeg problema. Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se polako gubi. Mi tražimo da se prepozna kako upravo živimo povijesnu 2020. godinu i da je rješenje sadašnje situacije jedino što građane Hrvatske zanima.“

Inicijativa PPP i UGP  hitno traže sljedeće:

  • Postići dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana
  • Osigurati sredstva pomoći iz raspoloživih fondova Europske Unije
  • Žurno odobravanje sredstava za likvidnost
  • Produljenje mjera za spas radnih mjesta za dodatna tri mjeseca ako je ikako moguće

– Nakon prvog prosvjeda prošlog tjedna, jučer smo imali sastanak s HANFA-om, Udruženjem Leasing Društava i Ministarstvom Mora, Prometa i Infrastrukture na kojem smo pokrenuli dijalog o potrebnim mjerama. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Ministarstva Financija i Ministarstva Turizma koji se na žalost nisu odazvali, ali vjerujemo da će se pridružiti na sljedećem sastanku u utorak – Rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas Poduzetnika.

– Nakon sastanka je HANFA odmah uputila leasing društvima preporuku da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema do tada urednim platišama i da prestanu naplaćivati obračunate kamate u razdoblju moratorija. Vjerujemo da ćemo u utorak dobiti konkretne odgovore vezane na ostala pitanja vezana uz potrebne mjere od ostalih sugovornika i partnera.

Ako se ne osiguraju mjere koje su u skladu s mjerama koje omogućavaju svojim povremenim prijevoznicima države EU poput Njemačke i Poljske, Inicijativa PPP i UGP su odlučni u namjeri da nastave organizaciju protestnih vožnji do ispunjenja zahtjeva.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najavljen prosvjed povremenih prijevoznika: “Sutra, pet do dvanaest, u osam gradova”