Porinuće broda za polarne ekspedicije u Brodosplitu

Foto: Goran Leš

SPLIT – U Brodograđevnoj industriji Split u subotu 16. svibnja u 12 sati bit će porinuta Novogradnja 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ”Ultramarine”.

– U dogovoru s naručiteljem broda odlučili smo da će konop s bocom šampanjca presjeći i simbolično “porinuti” brod u more Andrea Mutak. Djevojčica koja je štićenica ‘Anđela’, udruge koja se brine o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju. Takvim izborom želimo potaknuti solidarnost, brigu i uključivost za tu djecu.

Sama činjenica da Andrea jednim potezom svoje ruke može porinuti brod težak 9 tisuća tona u more – dokaz je kako invaliditet nije prepreka kojoj treba robovati, već da je svi kao i Andrea trebaju hrabro preskočiti. A zadatak svih nas je vrlo jednostavan, samo da im pružimo priliku – poručuju iz Brodosplita.

Riječ je o tehnološki naprednom brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih. Inače vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je 16. 05. 2018. svojom odlukom dala Vlada RH.

Nakon isporuke polarnog kruzera ‘Hondius’ koji je na veliko zadovoljstvo vlasnika i korisnika odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, ovaj brod će biti novi ponos hrvatske brodogradnje i potvrda Brodosplitovog iskoraka na tržište putničkih brodova do 200 metara duljine konkurira u nišu graditelja najmodernijih polarnih kruzera.

Ovo je već treći brod iz toga programa i konkuriramo za gradnju najmodernijih i najskupljih brodova u toj klasi. Zahvaljujući tome osiguravamo zaposlenost preko 2000 radnika, a izgradnjom broda, kao najkompleksnijeg proizvoda, u čijoj je cijeni sadržano 70 posto domaće komponente, DIV grupa je postala jedna od najvećih neto izvoznika u Hrvatskoj.

D.G.