Foto: MUP / Ilustracija

RIM – Države Europske unije ne smiju sklapati turističke paktove između sebe tijekom krize koronavirusa, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte upozoravajući kako bi takav potez mogao uništiti jedinstveno tržište. Pritom je zaprijetio da bi zbog ovakve strategije Italija mogla napustiti EU.

Europske vlade rade na planovima za ponovno otvaranje svojih granica različitom brzinom, ovisno o nacionalnim okolnostima, pri čemu neke zemlje u startu žele obnoviti slobodno putovanje sa samo ograničenim brojem susjeda. Predloženi koridori omogućili bi zemljama s niskom stopom zaraze ili onima u značajnom padu da propuštaju posjetitelje s nekoliko odabranih odredišta sve do ponovnog otvaranja granica. Odnosno, radi se o koridorima između zemalja u skladu s njihovom epidemiološkom situacijom.

– Nećemo prihvatiti bilateralne sporazume unutar Europske unije koji bi mogli stvoriti povlaštene turističke kanale. To bi nas ostavilo izvan Europske unije i to nikada nećemo dopustiti – rekao je Giuseppe Conte novinarima, prenosi CNN.

Predsjedniku Europske komisije Ursuli von der Leyen je rekao da će ti “koridori” značiti “uništenje” jedinstvenog tržišta EU.

Gubici talijanskog turističkog sektora zbog koronavirusa mogli bi do kraja godine biti oko 120 milijardi eura (130 milijardi dolara), prema talijanskoj Konfederaciji poduzeća ‘Confcommercio’. Do 420.000 radnih mjesta i 270.000 poduzeća u trgovini i turizmu također su u opasnosti.

Talijanska vlada izdvojila je 5 milijardi eura (5,4 milijarde dolara) kako bi podržala sektor turizma i kulture u svom poticajnom paketu od 55 milijardi eura (60 milijardi dolara) kako bi se pomoglo zemlji da se oporavi od gospodarskog udara coronavirusne krize

Epidemija COVID-19 do sada je u Italiji usmrtila 31.106 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva u Europskoj uniji. Conte je rekao da još ne zna kada će putovanje između raznih regija Italije ponovno biti dopušteno.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Cappelli o sezoni: Precizno smo pripremili sve segmente turističke djelatnosti

Predlaže se vaučerska shema za turističke tvrtke na razini EU