Foto: Pixabay

Broj novooboljenih u Hrvatskoj u posljednja 24 sata je 8, a ukupan broj oboljelih je 2221, rekla je Maja Grba Bujević na konferenciji Nacionalnog stožera.

Do sada je testirano 50.340 osoba, od čega 1.603 u zadnja 24 sata. Hospitaliziranih osoba je 146, a na respiratoru je 7 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1850, što je 16 više u posljednja 24 sata. Iz bolnice je otpušteno 711 pacijenata, a 1139 ih je ozdravilo kod kuće. U protekla 24 sata nema novopreminulih i ukupan broj preminulih je ostao na 24, dodala je.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je epidemiološka situacija u RH jako dobra, broj oboljelih se zadržava na jednoznamenkastoj brojci, a broj umrlih je jedan od najnižih u Europi.

Dodao je da vrlo pažljivo prate situaciju otkako su dopuštene gospodarske aktivnoti i aktivnosti građana. Pojasnio je kako je od ovih 8 novooboljelih njih 7 koji su stigli iz Švedske, svi izvori zaraze su poznati i situacija je pod kontrolom.

Na novinarsko pitanje hoće li biti ograničenja na plažama, poput 15 kupača na 100 četvornih metara, Capak odgovara:

– Epidemiološka služba nije zadužena za kontrolu, preporuke i upute koje izdajemo nisu zakonski propisi. To treba dogovoriti na razini Stožera civilne zaštite ili inspekcije. Ako je nešto propisano zakono provođenje propisa provode inspekcijska tijela.