Umjesto rekordne godine, kruzeri otkazuju, Gaženica prazna

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Ako se situacija drastično ne promijeni, kruzing industrija ove će godine zabilježiti rekordan gubitak.

Pokazuju to podaci koje je objavila Lučka uprava Zadar i prema kojima je u zadnja dva mjeseca, otkako su na snazi mjere za sprječavanje širenja pandemije koronavirusa, otkazan dolazak 45 kruzera koji su u Zadar trebali dovesti oko 60 tisuća putnika, javlja Zadarski.hr.

Vrijeme predsezone u travnju i svibnju najaktraktivnije je i najaktivnije za brodove na kružnim putovanjima, međutim, u kruzing inustriji više nije u pitanju nekoliko mjeseci, nego cijela godina koja je, prema najavama iz Gaženice, trebala biti rekordna.

Koncesionar putničke luke u Gaženici, Zadar International Port Operations (ZIPO) u 2020. godini očekivao je dolazak 92 kruzera s oko 185 tisuća putnika. Pridodaju li se tome dolasci kruzera na Poluotok, Zadar je ove godine trebao oboriti rekord sa 157 dolazaka i s više od 200 tisuća putnika u kruzerskom prometu.

Međutim, korona je i njima poremetila planove pa je sa službenih stranica Lučke uprave skinut raspored kojim se najavljivao dolazak kruzera.

– S obzirom na novonastalu situaciju, do daljnjega nećemo najavljivati dolazak kruzera u novu luku Gaženica. Tablicu s najavom dolazaka objavit ćemo čim se za to steknu odgovarajući uvjeti – stoji na stranici Lučke uprave.