PELJEŠKI MOST Radovi napreduju prema planiranoj dinamici

Foto: DNŽ

KOMARNA – Pelješki most se gradi prema planiranoj dinamici, u tijeku su radovi i na pristupnim cestama i Obilaznici Stona. Unatoč poteškoća i ograničenja uzrokovanih koronavirusom ne očekuju se znatnija odstupanja od ugovorene dinamike izvođenja radova.

Gradilište su obišli i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, državni tajnik Tomislav Mihotić i voditelj projekta gradilište Pelješkog mosta Goran Legac gdje su se upoznali sa stanjem radova.

Projekt se sastoji od četiri faze, a predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022. godine.

Ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), potpisan je 23. travnja prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Most će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka.

Izgradnja Pelješkog mosta je prva od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston.