ŽUPANIJA ZAUSTAVLJA DEVASTACIJU Usred dana kamionima nasipaju zemlju u more

Foto: A.B. / DD

DUGI RAT – Nasipa se Mandičino mulo, “pero” između Orija i Solina na području općine Dugi Rat, a proširenje lukobrana dulje u more trebalo bi bolje štititi porat Orij i ovdašnje plaže od lebićada i ostalih vremenskih nepogoda.

Akcija nekoliko lokalnih mještana Orija ima potporu u planovima uređenja ovog dijela općine i županije. No, nažalost, ne nasipaju se samo stijene i kamenje, poželjan materijal u izgradnji lukobrana, nego dijelom i zemlja, što uvijek donosi i loše posljedice na okolno more i na život u moru, piše Dalmacija danas.

– Porat u Oriju, kako ga neki zovu Orišac, star je preko 100 godina i služio je za trabakule Jeseničana kojima su plovili do Trsta. Porat je uvik bio mal, šesan i kapaciteta za tri do četiri broda. Znam da ne možemo ostati na vrimenu Cara Frane kad se napravilo mulo, znam da današnjim kapetanima triba vez, ma opet, volila bi da razvoj bude “održiv”, jer nasipanje zemlje u more nikada ne mogu prihvatit. Legalno, uz mišljenje i preporuku struke može, al “samoupravne” inicijative, bez podloge, s trajno lošim i nepopravljivim posljedicama ne odobravam – apelira jedna stanovnica ovog područja.

Privremenog pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja o svemu kaže:

– Zaprimili smo prijavu i zatražili očitovanje Općine jer se u prijavi tvrdi da je Općina odobrila. Naložio sam im da zaustave radove i postave prepreke za pristup kamionima. Ako tako ne postupe, neće moći konkurirati za županijska sredstva od pomorskog dobra. Inače, u ovih nekoliko dana dobili smo prijave za sva mjesta u Jesenicama na području općine Dugi Rat – otkrio je Čogelja za Dalmaciju danas.

Upit je poslan i na adresu općine Dugi Rat, a odgovor ćemo objaviti po primitku.