FOTO/VIDEO: “TISUĆU PEPELJUGA” Umjetnik napunio trg tisućama cipela koje je izbacilo more

Foto: platFORma Hvar

HVAR –  Iako je planirana za kraj ožujka, prije nego se najveći trg na hrvatskoj obali napuni turistima iz cijeloga svijeta, u subotu 16.05 na hvarskoj pjaci postavljena je impresivna instalacija autora Marka Boellaarda. U nadi da će na njoj uskoro biti sve po starom, u ova čudna i neizvjesna vremena, prazna scenografija prekrasne Pjace pokazala se kao idealno mjesto za slanje jedne jako važne poruke. Instalacija 1000 Pepeljuga umjetnikov je komentar na naše trenutno odnošenje prema otpadu i upozorenje na strašne posljedice koje već danas vidimo oko sebe.

Instalaciju čini impresivna kolekcija obuće koju je izbacilo more, a sakupljana je protekle dvije godine u zimskim mjesecima po plažama otoka Hvara. Autor je Mark Boellaard, nizozemski umjetnik koji od 2012. godine živi u Hvaru. Boellaard u srži svoje ideje ima etiku recikliranja i vraćanja uporabne vrijednosti otpadu. To je vidljivo kako u njegovim radovima u kolažu tako i u kolekciji Assemplage – asamblaži s plaže, kroz koju je našao način da otpad pronađen na plažama pretvori u nešto drugo – umjetnost.

Uredno posložene jedna do druge, pronađene cipele stvaraju snažnu emotivnu i vizualnu poruku, ali isto tako pričaju 1000 priča. Dječje sandalice, bakine papuče, vrtoglave štikle, sportske tenisice, kožne čizme, jeftine japanke raznih boja i u različitim fazama raspadanja plutale su kroz Jadran od tko zna gdje da bi završile na Hvaru.

Gdje I kada su kupljene? Tko ih je nosio? Zašto su odbačene? Kako su završile u moru? Beskrajno je zabavno smišljati odgovore na pitanja šetajući kroz ovu jedinstvenu kolekciju. Ipak njena poruka poziva nas na promjene. Ako se u tako kratkom periodu na nekoliko hvarskih plaža može sakupiti 1000 cipela, koliko cipela i ostaloga otpada pluta Jadranom? Prvi korak do nalaženja rješenja jest osvještavanje što većeg broja ljudi o problemima koje otpad stvara. Upravo to je glavna poruka ove instalacije.

Foto: platFORma Hvar

Svatko od nas trebao bi drastično smanjiti količinu smeća koju dnevno proizvodi jer se i najmanjidoprinos na osobnoj razini računa. Naša je odgovornost educirati i čuvati prirodu za buduće generacije. S obzirom na trenutnu situaciju I propisane mjere, instalacija je bez javne najave, postavljena u jutarnjim satima, dokumentirana I uklonenja u kasno posljepodne. Publika će je za sada moći doživjeti samo virtualno.

Kako bi njena poruka došla do što većeg broja ljudi, instalacija je zamišljena kao putujuća pa se nadamo da će nakon normalizacije situacije, i ostali gradovi na našoj obali prepoznati njenu posebnost i snagu. Organizatori pozivaju sve zainteresirane koji žele ugostiti instalaciju da se jave na platforma.hvar@gmail.com

D.G.