Meteotsunami u Veloj Luci: “More se ulijeva u trgovine i kafiće. Ovo traje već tri dana!”

Foto: Ljubo Padovan / DD

VELA LUKA – Već tri dana na srednjodalmatinskim otocima traju kontinuirane oscilacije razine mora koje se vežu uz mikropromjene tlaka zraka. Iza ponoći najjači do sada meteo tsunami pogodio je Velu Luku. Razina mora oscilirala u razmaku od 80 centimetara.

– Ovakvo što nismo imali već godinama jer traje već puna tri dana. More je ponovno ulazio u pojedine trgovine i kafiće. Nažalost, more mi je ušlo i u prostorije OPG-a. Kada se more povuče, može se pješke s jedne strane uvale na drugu – ispričao je za Dalmaciju danas Velolučanin Ljubo Padovan.

Kaže da dio stanovnika uz more pomalo strahuje jer ne pamte ovako izraženo i često povlačenje mora.

– Sva dana smo čistili trgovinu, a more je noćas ponovno sve poplavilo. Situacija nikako da se smiri niti nakon tri dana, a to je vrlo neobično. More se izlilo u Studenac, a jučer se cijela trgovina uredila. Daleko je ovo od 1978. kada se razina mora digla dva metra, no svi znamo da je i takav scenarij moguć – rekao je Padovan.

Meteotsunami nastaje kombinacijom dvije pojave – stojnih valova ili seša i težinskih valova u atmosferi. Seši su tu uvijek, a težinski val se pojavljuje povremeno, no to ne znači da će svaki prolazak atmosferskog težinskog vala izazvati meteotsunami. Atmosferski val se prije svega mora kretati direktno prema zaljevu.