Ministarstvo mora pojasnilo odluke o privremenoj zabrani prelaska preko granice RH za pomorce i nautičare

Foto: Youtube/Screenshot

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je dodatna pojašnjenja i upute, vezane za primjenu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, te Odluke o izmjenama i dopuni iste odluke od 9. svibnja 2020., nastavno na ranije objavljene preporuke od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Prelazak državne granice hrvatskih i stranih pomoraca 

 1. Hrvatski pomorci koji se nakon iskrcaja u bilo kojoj državi svijeta vraćaju u Republiku Hrvatsku ne moraju više provoditi mjeru samoizolacije.
 2. Zadnjim izmjenama omogućen je ukrcaj svih stranih državljana na brodove trgovačke mornarice i jahte koje se nalaze na vezu, u raspremi ili mirovanju u Republici Hrvatskoj.
 3. Strani državljani, članovi posade nakon što se ukrcaju na brod ili jahtu također ne moraju provoditi mjeru samoizolacije na tom plovnom objektu.
 4. Stranim državljanima članovima posada brodova i jahti koji se već nalaze u lukama Republike Hrvatske omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku sukladno propisima koji reguliraju obavljanje nadzora državne granice.
 5. Pomorskim agentima, koji nakon iskrcaja u Republici Hrvatskoj, organiziraju povratak pomoraca iz trećih država u njihovu domovinu, preporuča se unaprijed osigurati potrebe vize s duljim rokom trajanja. Kod organizacije putovanja dužni su voditi računa o eventualnim ograničenjima u svim tranzitnim državama kako bi povratak bio obavljen u što kraćem vremenskom periodu.

Dolazak stranih državljana vlasnika jahti i brodica koje se nalaze u Republici Hrvatskoj 

 1. Ova uputa se primjenjuje za jahte i brodice na kojima je moguć smještaj i višednevni boravaka.
 2. Strani državljani koji su vlasnici jahti i brodica koje se nalaze u Republici Hrvatskoj mogu preći državnu granicu uz predočenje dokumentacije kojom se dokazuje vlasništvo plovila, dokumentaciju kojom dokazuju da su korisnik plovila (ugovor o zakupu ili ugovor o leasingu). Uz dokumentaciju kojom se dokazuje vlasništvo plovila potrebno je dostaviti ugovor o vezu i/ili potvrdu luke nautičkog turizama da se plovni objekt nalazi na vezu u toj luci.
 3. Za plovila u vlasništvu pravne osobe, strani državljani koji dokažu da su vlasnici pravne osobe ili da su odgovorne osobe u pravnoj osobi, smatrat će se vlasnicima plovila u smislu ovih uputa
 4. Osim vlasnika plovila državnu granicu mogu prijeći i članovi njegove uže obitelji. Kada će osim vlasnika na plovilu boraviti i članovi njegove uže obitelji, osim predočenja dokumenata navedenih gore u točki 2., potrebno je predočiti popunjeni Popis posade i putnika jahte ili brodice za osobne potrebe koji se nalazi u prilogu ove upute. Kako bi se izbjegle neplanirane gužve, marine trebaju potvrditi dolazak u terminu koji je naznačen na obrascu.

Dolazak ostalih stranih državljana 

 1. Najam charter plovila, odnosno korištenje usluge smještaja na brodovima, jahtama i brodicama smatra se bitnim gospodarskim razlogom dolaska u Republiku Hrvatsku. Dokazuje se predočenjem Popisa posade i putnika koji je unesen u sustav eNautika od strane charter kompanije ili vlasnika plovnog objekta. Dozvoljen je i status dokumenta „U pripremi“.
 2. Za dolazak predstavnika stranih priznatih organizacija (Lloyd’s Register of Shipping, Bureau Veritas, DNV GL; RINA…) u hrvatska brodogradilišta i luke u svrhu produljenja valjanosti postojećih ili izdavanja novih svjedodžbi brodovima i jahtama dužan je predočiti poziv od strane hrvatskog brodogradilišta, vlasnika ili agenta broda.

Uplovljavanje i plovidba u Republici Hrvatskoj

 1. Uplovljavanje stranih brodica i jahti duljine trupa manje od 24 metra u Republiku Hrvatsku je i nadalje zabranjeno.
 2. Brodovima koji uplovljavaju u Republiku Hrvatsku radi raspreme (privremenog mirovanja) u hrvatskim lukama odobrit će se uplovljavanje isključivo ukoliko će se na brodu, u najvećem dijelu odobrenog perioda boravka, nalaziti oko 40-50 članova posade.

Po ulasku u Republiku Hrvatsku, svi hrvatski i strani državljani dužni su se držati općih i posebnih Preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za hrvatske i strane državljane koji prelaze državnu granicu i ulaze u Republiku Hrvatsku od 9.svibnja 2020.

Više podataka o korona virusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti nalazi se na mrežnim stranicama HZJZ-a  odnosno u kontaktu sa izbranim liječnikom i teritorijalno nadležnim epidemiologom.

 1. Plovidba svim brodovima, jahtama i brodicama koji se u ovom trenutku nalaze u Republici Hrvatskoj je dozvoljena.
 2. Tijekom boravaka na vezu u lukama otvorenim za javni promet i lukama nautičkog turizma nužno je spriječiti prelazak gostiju i članova posade s jednog plovnog objekta na drugi.

Po ulasku u Republiku Hrvatsku, svi hrvatski i strani državljani dužni su se držati općih i posebnih Preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za hrvatske i strane državljane koji prelaze državnu granicu i ulaze u Republiku Hrvatsku od 9.svibnja 2020.

Više podataka o korona virusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti nalazi se na mrežnim stranicama HZJZ-a odnosno u kontaktu sa izbranim liječnikom i teritorijalno nadležnim epidemiologom.

 1. Za sve plovne objekte koji nemaju ugrađene sustave za automatsku identifikaciju (AIS) ili neki drugi elektronski sustava praćenja plovidbe, preporuča se vođenje evidencije o svim pristajanjima od početka plovidbe do završetka iste.

Za sve gore navedene članove posade i nautičare preporuča se ograničavanje izlazaka na kopno na najnužnije u prvih 14 dana boravka u Republici Hrvatskoj. U ovih 14 dana uračunali bi se i dani plovidbe ili boravka na sidrištu prije dolaska u Republiku Hrvatsku, koje su proveli bez kontakta s drugim osobama.

Osim navedenog, svi hrvatski i strani državljani dužni su se pridržavati se i ostalih epidemioloških mjera objavljenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Luke nautičkog turizma, charter kompanije i vlasnici brodova za višednevna kružna putovanja dužni su prilagoditi svoj rad i pružanje usluga specifičnim preporuka izdanim od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Navedenu odluku u cijelosti možete preuzeti OVDJE.

D.G.