2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Stađon od rozoline

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Stađon od rozoline
Foto: Katija Puljizević

Ljepota ove prekrasne starinske ruže seže daleko u povijest. Spominje se u brojnim zapisima, od onog iz 1777. godine, kad su prilikom trgovine mitili bosanskog begler-bega tim posebnim likerom, od čašćenja rozolinom za kolendavanje, svatove i feste. Samo su je posebni gosti imali priliku kušati. Naići ćete na brojno spominjanje ove delikatese u svim važnijim djelima stare dubrovačke povijesti, od Držića do Vojnovića.

Katija Puljizević

Za izvrstan okus najvažnije su ove starinske, prirodne vrste, poput ruže. Nekad su krasile skoro svaki dubrovački vrt, ali danas ih je, nažalost, poprilično teško za pronaći.

Liker je sasvim jednostavno učinit. Iskoristite svaku laticu koju imate, nećete požaliti.

Foto: Katija Puljizević

U rano jutro, dok ih još sunce nije obasjalo i dok im je aroma najveća, uberite latice i očistite ih od kukaca. Uzmite šaku ružinih latica i stavite ih u čistu staklenku. Dodajte šaku šećera, a zatim ponovno latice. Nastavite dok staklenka nije puna odnosno dok ne iskoristite sastojke.

Foto: Katija Puljizević

Stavite je na osunčano mjesto, kako bi toplina pomogla da se cukar rastopi. Ostavite ih tako 2 mjeseca. Netko doda rakiju odmah i stavi na sunce 40 dana.Ja dodam rakiju lozovaču tek kad se cukar rastopi i latice poprime smeđu boju. Jednom sam dobila izvrsan liker, kad sam je zaboravila i našla opet nakon pola godine.

Foto: Katija Puljizević

U svakom slučaju, neizostavan je liker u mom domaćinstvu, posebno kad batim rozatu, fogače ili padišpanj. Ostatak latica, kad ih procijedite, možete također iskoristiti za aromatiziranje kolača i slastica.Ništa ljepše od kupice rozolina !Živjeli !Katija PuljizevićPROČITAJTE JOŠ:

MOTAR Divlje povrće s okusom mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.