Velolučanka sa svojom djecom spasila glavatu želvu

Foto: Ana Franulović / Screenshot / Facebook

VELA LUKA – Jučer je u jutarnjim satima pronađena i spašena glavata želva na području Vele Luke, tj. u blizini predjela Tri porte, javlja Radio Val

Kako je ispričala Ana Franulović koja je sa svojom djecom spasila ovu zaštićenu vrstu, glavata želva se nasukala na žalu te na prvi pogled nije izgledala živa, no kada joj se približila želva je pokazivala znakove života.

Ana je oko stotinjak metara kroz šumu nosila želvu tešku 25 do 30 kilograma. Kada je stigla do makadamskog puta oprezno je želvu spustila u kolica, tj. karijolu kako bi je mogla prevesti do auta. Naime želva se nalazila na području lovišta Šaknja rat, te ulazak automobilom nije bio moguć. Ubrzo je želvu stavila u auto te prevezla doma na toplo i sigurno. Za pomoć se obratila na broj 112 ispričala nam je Ana.

Danas veterinar iz Korčule dolazi po nju, te će ista vjerojatno biti prevezena u Pulu u Centar za oporavak morskih kornjača. Pronađena glavata želva je čipirana, po oznaci se primjećuje da nam je doplivala iz Italije. Ima manje ogrebotine na oklopu, ali za sada izgleda da nema većih ozljeda. Djeluje izmorena, ali Ana se nada da će ova priča imati sretan kraj.

Inače Ana je želvu uočila već dan prije na moru kako se bori s velikim valovima. S obzirom na veliki vjetar taj dan joj nije mogla pomoći, ali ujutro se nakon neprospavane noći vratila na isto mjesto, te je pronašla na žalu.

D.G.