Započeli radovi na uređenju Hrvatskog centra koralja Zlarin

Foto: Grad Šibenik

ZLARIN – Na otoku Zlarinu održan je 1. koordinacijski sastanak projekta Hrvatski centar koralja Zlarin, na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Šibenika, izvođača radova MP Beton d.o.o., projektantskog nadzora Arhitektonski biro Prostor d.o.o., stručnog nadzora Građevinski projekt d.o.o., te predstavnici  mjesnog odbora Zlarin i Turističke zajednice Zlarin. Koordinacijski sastanak  je označio službeni početak radova na  uređenju kuća Kažerma i Šare u okviru Hrvatskog centra koralja Zlarin čije je predviđeno trajanje 15 mjeseci.

Ugovor o radovima na uređenju kuća Šare i Kažerma s pristupnim putem, sklopljen je sa tvrtkom MP Beton d.o.o. iz Splita, a  ukupna vrijednost ugovorenih građevinskih radova iznosi 13,6 milijuna kn bez PDV-a.

– Projekt poput ovoga ne predstavlja samo novi sadržaj za posjetitelje i goste, već podizanje standarda te uvjeta za kvalitetan život na otoku. Projektom se njeguje i tradicija po kojoj je Zlarin i poznat, a to je uzgoj i prerada koralja, koja će biti prezentirana na jedan suvremen i nov način. Hrvatski centar koralja bit će izgrađen europskim sredstvima uz financijsku podršku Grada Šibenika – kazao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Željko Burić.

U sklopu građevinskih radova obnovit će se četiri etaže kuće Kažerma ukupne neto površine 452,98 m2, tri etaže kuće Šare, ukupne neto površine 204,52 m2, kao i dvorište između navedenih kuća veličine 87,50  m2, a koje će nakon provedene obnove služiti kao prezentacijsko-edukativni centar. Također će se u sklopu građevinskih radova rekonstruirati i  pristupni put koji vodi od obale do kuća Šare i Kažerma.

Projektom će se, također, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

Ukupna vrijednost projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je 24.127.147,50 kuna, a partneri na provedbi projekta su  Javna ustanova za upravljanje  zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“.