“AKCIJA BIOKOVO” Pripadnici HGSS-a spasili dvije izgubljene planinarke

Foto: HGSS Makarska / Facebook

MAKARSKA – Dvije planinarke koje su se kretale d vrha Sv. Ilija prema Planinarskoj kući “Slobodan Ravlić” na Lokvi, izgubile su markaciju, pa su u subotu u 16.30 sati dojavili svoju situaciju HGSS-u Makarska, koji su ih potom krenuli tražiti. 

Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja pronalaska planinarske markacije, odlučile su se za najbolju moguću opciju i pozvale HGSS u pomoć. Odmah nakon dojave u 16.45 sati, petero spašavatelja krenulo je na teren. Operativnim radom uz pomoć mobilnih aplikacija, te operatera centra 112 dolazimo do približne lokacije gdje bi se izgubljene osobe mogle nalaziti.

Foto: HGSS Makarska / Facebook

– U stalnom kontaktu s izgubljenim planinarkama oko 19.50 sati prva ekipa spašavatelja pronalazi iste, te ih uz pratnju vode do najbliže prometnice. Na sretnom kraju akcije spašavanja koja je završila u 23:35 sati , možemo samo zahvaliti planinarkama na odgovornom ponašanju, adekvatnom opremljenošću za planinu, te mirnoj i staloženoj reakciji. Nalazimo se u situaciji gdje sve više i više ljudi traži mir i sigurnost u prirodi, stoga još jedan put pozivamo sve građane da budu odgovorni i ne podcjenjuju majku prirodu, a pogotovo ne planinu – izvijestili su iz HGSS-a Makarska.

D.G.