Dubrovačka bolnica provela serološka testiranja: “Neki su preboljeli koronu, a da nisu bili ni svjesni”

Foto: Pixabay

DUBROVNIK – Već neko vrijeme slušamo o serološkim testovima koji pokazuju ima li osoba antitijela koja dokazuju da je preboljela koronavirus. Prva bolnica koja je na taj način testirala sve svoje zaposlenike je dubrovačka. Osim njih provjereno je stanje djelatnika Zavoda za hitnu medicinu, ali i Zračne luke Dubrovnik.

U laboratoriju u dubrovačkoj bolnici u 10 dana obrađeno je 750 uzoraka krvi od kojih najveći broj pripada djelatnicima bolnice, javlja Dnevnik.hr.

– Od 3,2 do 3,5 posto je bilo pozitivnih rezultata, s tim da taj postotak uključuje i one kojima je potvrđena dijagnoza. A kod asimptomatskih pacijenata postotak je bio 1,2-1,5 posto – kaže Antonija Perović, specijalist medicinske biokemije. Dubrovačka bolnica za sada je jedina opća bolnica koja je serološki testirala sve svoje zaposlenike..

– Kada su se pojavili serološki testovi za COVID-19 mi smo bili među prvim zdravstvenim ustanovama da smo ih pribavili i započeli testiranje – rekao je Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice. A serološlim testom tražilo se tko je prehodao virus, a da to nije ni znao. Najveći broj takvih bio je među djelatnicima Zračne Luke Dubrovnik odakle je na krajnjem jugu i krenuo koronavirus krajem ožujka.

– Od ukupnog broja zaposlenika testirano je 157 zaposlenika, od njih je 9 osoba preboljelo COVID-19, a da toga nisu bili svjesni. Iz preventivnih razloga oni su upućeni na testiranje iz brisa, čisto da provjerimo da nisu virozni, ali to se ne očekuje – kaže Josip Paljetak iz Zračne luke Dubrovnik.

I.B.