Odgađa se Creski kaić 2020. za kraj ljeta

Foto: Facebook / Creski kaić

CRES – Manifestacija “Dani Creske pomorske baštine i tradicije 2020” planirana je, kao i prošle godine, za ponedjeljak 01. lipnja i održavala bi se do nedjelje 07. lipnja; no zbog poznatih razloga pandemije trenutno nije moguće njezino održavanje.

Prema riječima Marčela Damijanjevića, predsjednika Jedriličarskoga kluba Reful iz Cresa, s odgodom manifestacije odgađa se i održavanje Creskoga kaića, a novi termin planiran je do kraja ljetnog perioda.

– Aktivno pripremamo i organizaciju popratnih aktivnosti izvan glavnog tjedna. O točnim datumima održavanja događanja pravovremeno ćemo obavijestiti javnost – rekao je Marčelo Damijanjević za Glas Otoka.

Osnovni cilj projekta “Creski kaić” je očuvanje i valorizacija tradicionalnog načina života otoka Cresa kao nematerijalne kulturne baštine, dizanje svijesti javnosti o pomorskoj i ribarskoj baštini te očuvanju identiteta otoka.

– Kroz manifestaciju želimo potaknuti lokalne ljude, pogotovo mlađe generacije, da očuvaju i štite to vrijedno nasljeđe, te početak turističke sezone kroz manifestaciju, da promoviraju Cres kao destinaciju bogate tradicije. Cilj nam je u organizaciju uključiti udruge i ustanove koje djeluju na području Grada Cresa kao i mještane, kako bi svim gostima pokazali bogatstvo pomorskog nasljeđa otoka Cresa. Nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja projekta Creski kaić, u 2020. i narednim godinama pripremamo program koji će se odvijati u više termina kroz godinu – istaknuo je predsjednik JK-a Reful, Marčelo Damijanjević.

I.B.