Odgovor Ministarstva očajnim pomorcima s kruzera: “Osnovali smo Radnu skupinu”

Foto: Facebook / Screenshot

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo nam je odgovor na upit o 450 hrvatskih pomoraca koji su već dva mjeseca zapeli na 30-ak brodova kompanije Royal Caribbean i nemaju načina da se vrate kućama. 

Prema izjavama pomoraca s kojima smo stupili u kontakt i povjerljivim dokumentima kompanije Royal Caribean u koje imamo uvid, na 30-ak brodova koji već mjesecima plutaju Karipskim morem, nalazi se čak 45o hrvatskih državljana. Radi se o pomorcima koji rade na tim kruzerima i koji su nakon niza pokušaja repatrijacije sa svojim kolegama iz drugih zemalja krenuli prosvjedovati i obratili su se nama za pomoć.

Pitali smo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova što je poduzelo i što namjerava poduzeti po ovom pitanju?

– Nastavno na Vaš upit možemo kazati kako MVEP od početka izbijanja COVID-19 predano radi na pružanju pomoći hrvatskim državljanima pri povratku u Republiku Hrvatsku iz drugih država članica Europske unije i trećih zemalja, pa tako i pomorcima i osoblju zaposlenim na stranim brodovima. Upravo je repatrijacija navedenih kategorija zaposlenika jedna je od zahtjevnijih konzularnih aktivnosti.

Napominjemo kako odgovornost za organiziranje povratka u matičnu državu leži na poslodavcu, pravnoj osobi s kojom hrvatski državljanin ima ugovor. Međutim, diplomatsko-konzularna mreža Republike Hrvatske zajedno sa sjedištem Ministarstva, kolegama iz drugih država članica EU i Europskom službom za vanjskom djelovanje pruža konzularnu i svaku drugu pomoć da se olakša i, koliko je to moguće, ubrza njihov povratak u domovinu.

Valja istaknuti kako u ovoj situaciji povezanoj s pitanjem zaštite javnog zdravlja, pitanje načina provođenja repatrijacije ovisi i o zemlji u kojoj su se zatekli pomorci. Naime, nadležna tijela tih zemalja donose odluke o primjerice, iskrcaju pomoraca na kopno i načinu njihova prevoženja do zračne luke, izdaju dozvole za slijetanje zrakoplova, donose epidemiološke mjere te poduzimaju druge aktivnosti koje smatraju potrebnima.

Pomorcima i općenito pružanjem konzularne pomoći državljanima Republike Hrvatske zatečenima u trećim zemljama, ali i drugim državama članicama EU, bavi se Radna skupina za konzularne poslove. Navedena Radna skupina je jedna od pripremnih tijela Vijeća EU kojim predsjedava Hrvatska. Tako je od početka predsjedanja do danas održano 53 telekonferencija/videokonferencija pod predsjedanjem ili supredsjedanjem hrvatskog tima, a na kojima su se nastojala iznaći rješenja za repatrijaciju hrvatskih i drugih EU građana.

Hrvatska veleposlanstva svojim proaktivnim pristupom ovoj skupini osoba u najvećoj mogućoj mjeri pomaže repatrijacijskom procesu. Pritom valja imati na umu sve gore navedeno, dakle ne mogu se poduzimati jednostrani potezi već se u razgovoru sa svim relevantnim partnerima pronalaze rješenja koja se smatraju najprikladnijima u okolnostima konkretnog slučaja – odgovorili su iz Ministarstva.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO: POBUNA POSADE – Na 30 kruzera u Karibima zapelo i 450 Hrvata: “Samo želimo doma!”