Foto: Duje Jerković

Kako je krajem prošlog tjedna i najavljeno, Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od jutros se donekle normalizira pomorski promet diljem obale i otoka. Postoje i neki izuzeci, poput Brača, zbog epidemiološke slike na otoku, ali i nekih tehničkih razloga. Evo i kakva je trenutno situacija u pomorskom prometu.
Zbog radova na Paškom mostu (DC106) te zabrane prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona do 21.5.2020. god., u funkciji je privremena trajektna linije Fortica (otok Pag) – Miletići (kopno) za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a plovi prema sljedećem rasporedu: Polasci Miletići (kopno): 09:00, 13:00, 17:00, 20:00. Polasci Fortica (otok Pag): 8:00, 12:00, 16:00, 19:00 sati.
Katamaranske linije uspostavljaju se dana 18. svibnja s polascima iz Rijeke, Zadra i Splita.
 
Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uspostavljaju se brzobrodske linije po postojećem redu plovidbe:

 • 9309 Rijeka – Rab – Novalja (Pag)
 • 9308 Rijeka – Cres – Martinšćica – Unije – Susak – Ilovik – Mali Lošinj
 • 9403 Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist
 • 9404 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj
 • 9405 Zadar – Mali Iž- Veli Iž – Mala Rava- Rava
 • 9602 Split – Milna (Brač) – Hvar – Vis- privremeno bez pristajanja u luku Milna
 • 9603 Split – Bol (Brač) – Jelsa (Hvar)- privremeno bez pristajanja u luku Bol
 • 9604 Split – Hvar – Vela Luka (Korčula) – Ubli (Lastovo)

 

Dana 18. svibnja 2020.god. u 06:00 sati uspostavlja se i katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split.

 

Jadrolinija početak plovidbe na komercijalnim brzobrodskim linijama Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i Split – Hvar odgađa na 19. lipnja 2020. godine. Mole se putnici koji su upućeni u samoizolaciju u svoja prebivališta na otocima Korčuli i Hvaru da koriste trajektnu liniju Orebić – Dominče odnosno Drvenik – Sućuraj. Također, obavezno je pridržavanje preporučenih mjera zaštite kao što su nošenje maske za lice i rukavica te boravak u vozilu tijekom putovanja.

Od 12. svibnja zbog novonastale situacije vezane uz epidemiju koronavirusa na otoku Braču, privremeno se obustavlja plovidba državne trajektne linije Sumartin – Makarska i obratno te se reducira broj polazaka na državnoj trajektnoj liniji Supetar – Split i obratno.

 

Jadrolinija, u ovoj novonastaloj izvanrednoj situaciji epidemije koronavirusa, poduzima sve mjere zaštite kako bi se očuvalo zdravlje putnika i posade.
Stoga pozivamo sve naše putnike na suradnju s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa te ljubazno molimo za praćenje sljedećih uputa:

 • putničke karte kupujete putem online prodaje ili mobilne aplikacije mJadrolinija
 • izbjegavajte plaćanje gotovinom te koristite bankovne kartice
 • prilikom dolaska na prodajno mjesto držite odstojanje od 2 metra od ostalih putnika
 • tijekom putovanja (ukoliko je kraće od 60 minuta), molimo Vas da ostanete u svojim vozilima, a u slučaju izlaska preporučamo korištenje zaštitnih maski.
 • od 19. ožujka 2020. na brzobrodskim linijama svi korisnici prepaid računa i otočani s pravom na besplatni prijevoz ne moraju odlaziti u agenciju već se mogu direktno ukrcati na brod.
Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu donesena je Odluka i o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te o privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija. Mole se putnici da se pridržavaju epidemioloških mjera, te sve detaljnije informacije o plovidbenom redu potraže na stranicama Jadrolinije.
Zbog građevinskih radova do 1. lipnja 2020. godine zatvoren je za sav pomorski promet trajektni dio luke Silba (Žalić). Trajekt na liniji 401 Zadar (Gaženica)-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj do završetka sanacije neće pristajati u luku Silba.
D.G.