Hrvatski časnik s kruzera za Morski HR: “Nisu prosvjedovali Hrvati, već Srbi i Crnogorci”

Deseci kruzera s tisućama članova očajnih posada plutaju već dva mjeseca - foto: Čitatelj

Nakon objave o 450 hrvatskih pomoraca koji su s tisućama kolega drugih nacionalnosti „zapeli“ na kruzerima kompanije Royal Caribbean, stigli su brojni komentari koji potvrđuju napisano, mnogi se boje za svoju egzistenciju, ali izdvajamo i javljanje jednog visokopozicioniranog hrvatskog časnika u ovoj kompaniji koji tvrdi da prema njegovom viđenju stvari nisu crno-bijele, te da ova priča kompromitira hrvatske pomorce.

– Vrlo rado bih zajedno s ostalim kolegama porazgovarao s vama i poslao vam par fotografija za ilustraciju. Ipak, postoji jedan  problem, a to je da za bilo kakav kontakt s medijima moramo dobiti prethodnu suglasnost tj. dozvolu našeg Odjela za odnose sa javnošću. Dok dobijemo dozvolu, bit će kasno za bilo kakav demant – kaže nam ovaj časnik i pojašnjava u četiri točke što se trenutno događa s hrvatskim, ali i ostalim posadama na 30-ak kruzera, koliko ih se nalazi u Karipskom moru.

  1. Trenutno je oko 450 Hrvata na brodovima Royal Caribbean-a i oni uglavnom nisu u skupini onih koji ne rade (možda jako mali broj 30-40). Posada koja ne radi, a to je uglavnom hotelsko osoblje, je prije raskoda ugovora dobila jednu extra plaću, a uz to dobija i mjesečnu naknadnu od 400.00 USD za vrijeme dok traje re-patrijacija. Uz to naravno imaju smještaj, hranu, internet i osiguranu zadrvstvenu skrb.
  2. Kompanija radi sve kako bi posadi osigurala odlazak kući, međutim, najveći problem predstvalja američki CDC, koji je zabranio svim članovima posade korištenje komercijalnih letova iz Amerike.
  3. Donedavno su članovi posade bili upućeni put Europe AVIO charet letovima, a ondedavno ni to više nije moguće (opet zbog CDC-a), stoga se posada skuplja po Americi i Karibima te se ovisno o državljanstvu šalju brodovima prema finalnoj destinaciji.
  4. Državljani Srbije i Crne Gore, takozvani “Balkanci” koji su i objavili slike i post na Facebook-u imaju dodatni problem jer njihove zemlje nisu otvorile granice za komercijalne letove iz Europe. Unatoč tome, Royal Caribbean je našao način kako da ih brodovima pošalje kući iz Europe, iako se radi o manjoj skupini – pojašnjava nam časnik.

Na kraju ističe da je prosvjedovala tek manja grupa ljudi, kako kaže, uglavim iz zemalja u okruženju Hrvatske.

– Napisali su 2-3 poruke na platno. Usput su i par minuta uzvikivali da hoće kući i na taj način izražavali svoje nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze. Najvažnije je znati da među tom grupom ljudi nije bilo Hrvata i tu treba napraviti razliku – zaključuje ovaj visoki časnik, koji tvrdi da je i sam zaposlen upravo na kompaniji Royal Caribbean.

Zabrinuta majka pomorca: “Zabranjeno im je o ovome govoriti u javnosti”

I doista, situacija nije crna ili bijela.

– U ovom trenutku osjećamo da smo svi taoci. Ova tvrtka mora shvatiti da nismo kutije s hranom koja se može kretati – rekao je za Miami Herald jedan član posade, koji je tražio da ga ne imenuju iz straha da će mu se kompanija osvetiti i odgoditi repatrijaciju.

Da je tome tako, možda najbolje svjedoči zabrinuta majka jednog od pomoraca koja se javila u redakciju portala Morski HR.

– Moj sin je na stranoj kompaniji i dobar dio hrvatskih pomoraca je dobilo zabranu javljanja i objavljivanja na društvenim mrežama o stanju u firmi zbog smjena. Smjena ustvari do sada niti jedna nije bila, a oglušuju se na sva upozorenja od raznih agencija i organizacija kao što je IMOA i druge. A atmosfera na brodu je više nego dramatična i psihički neizdrživo. A za peticije i ostalo ne žele niti čuti i doslovno su im rekli da ih slučajno ne zatrpavaju koje kakvim glupim mejlovima i pitanjima o iskrcaju s broda. Ja se unaprjed zahvaljujem i nadam nekom rješenju da nam napokon dođu kućama – ispričala nam je zabrinuta majka.

Teška kriza, uzrokovana pandemijom koronavirusa, paralizirala je cijeli svijet, no čini se da su upravo pomorci među najizloženijima. I dok jedni s pravom žele kući, jer im status nije riješen, drugi s jednakim pravom štite svoj dobar ugled i status u kompaniji. Čini se da upravo strah povezuje i jedne i druge.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO: POBUNA POSADE – Na 30 kruzera u Karibima zapelo i 450 Hrvata: “Samo želimo doma!”

Odgovor Ministarstva očajnim pomorcima s kruzera: “Osnovali smo Radnu skupinu”