Prazan Stradun, a cijene kao usred špice najbolje sezone

Foto: Facebook

DUBROVNIK – U Dubrovniku je trenutačno 200-tinjak turista. Njih oko 120 stiglo je i prije epidemije i tu su ostali. Nakon ukidanja propusnica – Dubrovnik su odlučili posjetiti i brojni domaći gosti, no ostali su neugodno iznenađeni cijenama gradskih znamenitosti koje su iste kao i usred sezone.

U odnosu na lani, broj posjetitelja sada je manji za 82%. Šetnja po zidinama ili posjet Lokrumu, bez obzira na to, stoji 200 kuna. Stranim posjetiteljima to nije nimalo skuplje od cijena u ostalim svjetskim odredištima. No, prosječan Hrvat to sebi teško može priuštiti. Privatni iznajmljivači i ugostitelji ipak su se brže prilagodili.

– S obzirom da je Dubrovnik ovisan o stranim turistima, mislim da će sada biti izvjesno da će se svi prilagođavati cijenama, odnosno, već su se prilagodili. Vi znate da su nekad cijene bile od deset do 15 kuna kave na Stradunu, sad su od deset do 25 već, rekla je za HTV Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije.

U visokim životnim troškovima, ali i brojnim pogodnostima i popustima dosad su uživali isključivo Dubrovčani, no u drugoj polovni lipnja sve posjetitelje iz Hrvatske očekuju besplatne ulaznice i posebne ponude.

– Tu će se uključiti dubrovački hoteli, restorani, dakle svi koji procijene da im je u ovom trenutku važno imati i naše domaće goste, koji su, moram to napomenuti, na top ljestvici inače gostiju u Dubrovniku na šestom mjestu, rekla je Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Kava na Stradunu uvijek će biti skuplja od hrvatskog prosjeka. I to je u redu. No, ovakva vremena ipak traže prilagodbu i zajedništvo svih sudionika dubrovačkog turizma.