Murter čišćenjem podmorja najavljuje Dan biološke raznolikosti

Foto: Facebook

MURTER – U Murteru se ovog tjedna obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Zbog utjecaja ljudskog faktora, biološka raznolikost posljednjih se desetljeća drastično pogoršala. Brzina izumiranja vrsta veća je nego ikad, a takvo stanje rezultat je prekomjernog uništavanja prirodnih dobara, gubitak i fragmentacija staništa, poljoprivredne djelatnosti, onečišćenje okoliša, globalne klimatske promjene i dr.

U organizaciji TZO Murter- Kornati i Općine Murter Kornati, sprovest će se akcija čišćenja podmorja, u potezu od centra do Luka. U akciji će sudjelovati volonteri ronioci tvrtke “Najada diving”, Powerlifting klub “Šibenik” te mnogi lokalni ronioci s položenim certifikatima. Ovom prigodom, TZO je izradio i “Eko vodič”, brošuru koju ćete moći preuzeti u PDF format na službenim web stranica ili na recepciji. Brošura je na hrvatskom i engleskom jeziku, a bit će otisnuta na recikliranom papiru.

Ujedinjeni narodi 22. svibnja proglasili su Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International day for biological diversity) u cilju povećanja shvaćanja i svijesti o biološkoj raznolikosti. Ovaj globalno prihvaćen dokument jedan je od najvažnijih međunarodnih sporazuma i pravnih mehanizama za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti koji obvezuje čovječanstvo. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

JUNACI DANA IZ ŠIBENIKA “Drugi zagađuju mi čistimo – dugo i puno”