Neprepoznatljivi Hvar – Riva i ulice puste, cijene drastično snižene

Foto: Diana Tratar

HVAR – Epidemiološka situacija u Hrvatskoj izrazito je povoljna, mjere sve više popuštaju i državne granice su sve “mekše”. Mnogi su u iščekivanju prvih turista za koje se zna da ni približno neće biti brojni kao zadnjih godina, no doslovno je došlo do one “daj što daš”.

U oblačnom utorku kolege s portala Dalmacija danas posjetili su Hvar. Na putu od Splita do Hvara na katamaranu je bilo tek nešto više od 50 putnika. Ako se izuzmu ljudi koji su u grad sišli s katamarana, na ulicama i trgovima nema skoro nikoga. Prethodnih godina predsezona počinjala bi u ožujku, a u ovom dijelu godine turista bi već bilo poprilično. No, ovog svibnja, ništa slično. Još nema stranih gostiju, a ni domaćih nema puno.

U samom gradu gotovo je sve zatvoreno osim marketa. Cijene apartmana neusporedivo su niže nego lani, i svi se nadaju da će lipanj, a osobito srpanj i kolovoz donijeti određen turistički promet. Noćenje se sada može naći za dvadesetak eura, što je u prethodnim godinama bilo nezamislivo, čak u predsezoni ili posezoni

Vrijeme paprenih cijena, po kojima je Hvar bio poznat, sigurno je neko vrijeme iza nas. Ovo ljeto trajat će “bitka” za svakog turista, a kriza je osjetno oslabila platežnu moć čak i najrazvijeniji dio Europske unije.

U nastavku pogledajte prizore iz Hvara ovog kišnog utorka.