4 min. čitanja

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: DIV Brodogradnja gradi rezidencijalnu jahtu NJORD – Najveću luksuznu jahtu na svijetu!

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: DIV Brodogradnja gradi rezidencijalnu jahtu NJORD – Najveću luksuznu jahtu na svijetu!
Foto: DIV / Brodosplit

Nakon dovršetka faza idejnog dizajna i inženjerstva, Ocean Residences Development Ltd. (ORD) napravio je značajan korak naprijed u sljedećim fazama dugoočekivanog razvoja M/Y NJORD

DIV Shipbuilding vlasnik je brodogradilišta KlevenVerft u Norveškoj i brodogradilišta Brodosplit i gradit će jahtu M/Y NJORD. Oba brodogradilišta radit će na izgradnji ove jedinstvene rezidencijalne jahte spektakularne veličine, duljine više od 290 metara. Brodosplit će biti odgovoran za većinu čelične konstrukcije trupa, kao i za značajan dio tehničkih instalacija. Trup će se nakon toga odvući u brodogradilište KlevenVerft u Norveškoj kako bi se dovršile tehničke instalacije i izvela oprema interijera kako bi bio spreman za isporuku 2024. godine.

– Mojoj je tvrtki izuzetna čast sudjelovati u izgradnji ove prekrasne privatne jahte koju je inicirao Ocean Residences Development Ltd. Svi zaposlenici grupe DIV Shipbuilding, kako brodogradilišta Brodosplit, tako i Kleven Verfta, ponosni su na ovo partnerstvo i mogućnost rada na ovom generacijskom projektu. Sa zadovoljstvom potvrđujem da u ovim promjenjivim vremenima imamo punu potporu vlada i Hrvatske i Norveške, koje dijele naš entuzijazam ovim važnim projektom od kojeg se očekuje da generira tisuće radnih mjesta za kvalificirane osobe u nadolazećim godinama, od zavarivača do inženjera i mnogih drugih zanimanja- rekao je predsjednik Uprave Tomislav Debeljak.

– Drago mi je što mogu potvrditi potpisivanje sporazuma između naše tvrtke i tvrtke DIV Shuipbuilding. DIV Shipbuilding je imenovana službenim brodogradilištem za poslove izgradnje ikonske rezidencijalne jahte M/Y NJORD, koja se sastoji od 118 istančanih rezidencija koje će stvoriti jednu od najcjenjenijih filantropskih zajednica na svijetu. Ova prekretnica predstavlja sljedeće uzbudljivo poglavlje u razvoju M/Y NJORD-a, jer projekt prelazi s idejnog rješenja na konstrukciju. DIV Shipbuilding svjetski je konstruktor jahti i brodova s reputacijom za izgradnju visoko sofisticiranih superjahti, putničkih brodova i drugih visoko specifičnih namjenskih plovila. Kao ponosni Norvežanin iz nacije s povijesnom tradicijom brodogradnje i dubokim korijenima u putničkoj brodskoj industriji, drago mi je što imam podršku i sudjelovanje nekoliko norveških tvrtki, uključujući Norvešku pomorsku upravu, jer će jahta ploviti pod zastavom NIS-a – kazao je predsjednik Uprave tvrtke Ocean Residences Development Ltd., Kristian Stensby.

– Gotovo cijela industrija i zajednice koje okružuju oba brodogradilišta oslanjaju se na pomorski sektor. Posao na dizajniranju i izgradnji M/YNJORD-a koristit će tisuće lokalnih obitelji, stvarajući više od pet milijuna radnih sati. Osim toga, snažno će pridonijeti daljnjem poboljšanju istraživanja i inovacija pomorskih aktivnosti u Hrvatskoj i Norveškoj, kao i poboljšanju znanstvenog i tehnološkog potencijala u školama i fakultetima. Nadalje, Ocean Residences Development odredio je, kao središnju ulogu u svojoj viziji, želju za izgradnjom jednog od tehnički najnaprednijih brodova u industriji koji će nadići postojeće granice u smislu održivosti, tehničkih inovacija i standarda emisije plinova. Vizija koja savršeno odgovara talentu koji imamo i u Norveškoj i u Hrvatskoj – zaključuje, Zoran Kunkera, glavni operativni menadžer DIV Shipbuildinga.

S lijeva na desno: Tomislav Debeljak, Chairman and CEO, DIV Group, Kristian Stensby, Chairman and CEO of Ocean Residences Development Ltd., Zoran Kunkera, CBO, DIV Shipbuilding – Foto: DIV / Brodosplit

Plovilo budućnosti s dvostrukim gorivom i naprednim sustavima

– M/Y NJORD će biti plovilo dizajnirano da udovolji najstrožim ekološkim propisima, kako u vrijeme isporuke, tako i u budućnosti. Brod će se pokretati vrhunskim motorima s dvostrukim gorivom, sa spremnicima za MGO i LNG, baterijama za hibridizaciju, sustavima za povrat topline i naprednim sustavima upravljanja energijom. Kako bi se osiguralo da je plovilo otporno na promjene u budućnosti, motori i spremnici goriva bit će spremni za jednostavnu pretvorbu, kako bi se iskoristila nadolazeća goriva s nižim ili neutralnim ugljikovim otiskom – rekao je Helge Hermundsgard iz DNV GL Norway, vodećeg svjetskog klasifikacijskog društva i savjetnik za pomorsku industriju.

Ocean Residences Development Ltd specijaliziran je za integrirani razvoj rješenja na području nekretnina i života na oceanu, najsuvremeniji dizajn brodova, razvoj svrhovitih životnih zajednica i dugotrajnog naslijeđa. Ocean Residences Development nudi rješenja po principu „ključ u ruke“, od lifestyle koncepta i dizajna brodova, pa sve do građevinskih i operativnih proizvoda. Tvrtka se može pohvaliti timom istaknutih stručnjaka za pomorstvo, jedrenje i ugostiteljstvo. Članovi tima dizajnirali su, razvili i upravljali nekim od najznačajnijih svjetskih brendova, uključujući LVMH Cheval Blanc, Relais & Châteaux, Ritz-Carlton, Royal Viking Line, Cunard i The World Residences at Sea.

Najveća luksuzna super-jahta na svijetu

– DIV Shipbuilding i Ocean Residences Development Ltd djelovat će kao tim koji će 2020. započeti izgradnju najveće luksuzne super-jahte na svijetu. Najviši stupanj robotske proizvodnje čelika i modularne brodogradnje, koordiniran od strane inženjera svjetske klase, arhitekata i rukovoditelja projekata, surađivat će s oko 2600 zaposlenika u Splitu, i Ulsteinviku u Norveškoj na izgradnji i opremi ikonske jahte M/Y NJORD.

Jahtu M/Y NJORD je dizajnirao talentirani tim pomorskih arhitekata, inženjera i dizajnera, pod vodstvom Jean-Louis Stutzmanna, glavnog dizajnera i vrlo cijenjenog dizajnera interijera s bogatom karijerom u dizajnu oceanskih brodova, jahti i luksuznih rezidencija. U timu je i Espen Øino International, vodeća svjetska tvrtka za dizajn superjahti kao i Wellas ForeshipOy, vodeća pomorska arhitektonska tvrtka sa sjedištem u Finskoj. Održivost, okoliš i filantropija bili su ključni u briefu dizajna, a kao rezultat toga, M/Y NJORD će biti izgrađen prema najvišim ekološkim specifikacijama koristeći najsuvremeniju pogonsku i baterijsku tehnologiju kako bi se značajno smanjile emisije i uključila upotreba održivih materijala.

Projektni dizajneri NJORD-a koristit će profesionalni laboratorij za oceanografska i atmosferska istraživanja koji sadrži sofisticiranu opremu za monitoring, koja će neprestano prikupljati vitalne podatke iz okoliša u korist znanstvene zajednice. Oprema će koristiti AI i uključivat će 3D skenere, daljinske bespilotne letjelice i promatračnicu s samonivelirajućim, žiroskopski stabiliziranim teleskopom i uvlačivim kliznim staklenim krovom.

Kroz godišnju globalnu plovidbu M/Y NJORD-a, znanstvenici i stručnjaci istraživat će promjene okoliša, bilježiti morske i zračne uvjete i mapirati dno oceana. Sve ove informacije bit će dostupne za daljnje istraživanje i razumijevanje oceanskih tajni.

Na jahti sa svrhom, rezidenti će biti ujedinjeni u filantropskoj potrazi da tijekom istraživanja stvore pozitivne promjene tamo gdje su najvažnije i vrate zajednici i planetu – ispričao je za Morski HR glasnogovornik Brodosplita, Josip Jurišić.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

TIMELAPSE Pogledajte kako u Brodosplitu nastaje kruzer od nule
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.