Omiški Festival dalmatinskih klapa ove će godine održati tek dio programa

OMIŠ – Festival dalmatinskih klapa Omiš na sjednici Festivalskog vijeća održanoj 19. svibnja 2020., donio je odluku da unatoč mjerama ograničenja i organizacijskim poteškoćama uvjetovanih virusom Covid 19, održi dio programa 54. FDK Omiš 2020.

Iz ovogodišnjeg je programa u dogovoru s maestrom Rajmirom Kraljevićem izostavljena Autorska večer, te će se ona održati sljedeće godine kada nas očekuje jubilarni 55. omiški Festival. Također, izostavljena je Večer klapa debitanata, ali će najbolja klapa debitant imati priliku nastupa u Omišu ukoliko stručni sud donese takvu odluku temeljenu na kvaliteti dostavljenog zvučnog zapisa.

Umjesto natjecateljske večeri debitanata u Bolu će biti održan revijalni koncert kojim će se obilježiti dvadeseta obljetnica suradnje Gradova Omiša i Bola i njihovih ustanova FDK i Centra za kulturu Bol. Termin revijalnog koncerta bit će dogovoren ovih dana.

Premijerno održavanje nove natjecateljske večeri, Večeri dječjih klapa također je odgođeno za iduću godinu jer dječje klape u proteklom razdoblju nisu imale mogućnosti pripremati se za natjecanje.

Festivalsko vijeće odlučilo je da se ove godine neće održavati tri izborne večeri u kategorijama ženskih i muških klapa. Koje će klape izboriti izravno mjesto u Završnim večerima donijeti će stručni sud na temelju audio i video zapisa klapa dostavljenih na adresu Festivala prema preciznim kriterijima i vremenskom roku.

O svim detaljima klape će biti pravovremeno obaviještene. Hrvatska radiotelevizija zainteresirana je za izravan prijenos završnih večeri, kao i prethodnih godina. 

PROGRAM 

  1. FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ
  2. srpnja – 25. srpnja 2020.

 

četvrtak, 16. srpnja

Promocija monografije Herci Ganza:

„Nima vaki testamenta“ – Biografija Ljube Stipišića Delmate

 

petak, 17. srpnja

Trg Stjepana Radića, 21 sat

Večer Novih skladbi

 

subota, 18. srpnja

Trg Stjepana Radića, 21 sat

Večer mješovitih klapa

 

četvrtak, 23. srpnja

Trg sv. Mihovila, 21.30 sati

  1. tradicionalni koncert „Grad Zagreb Gradu Omišu“

 

petak, 24. srpnja

Trg sv. Mihovila, 21 sat

Završna večer ženskih klapa

 

subota, 25. srpnja

Trg sv. Mihovila, 21 sat

Završna večer muških klapa

I.B.