Foto: Screenshot

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrle su dvije osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

– Broj novooboljelih u 24 satnom razdoblju je šest, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243 – rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Umrle su još dvije osobe, muškarac u KBC Split rođen 1963. godine, a u Klinici za infektivne bolesti muškarac rođen 1977. godine. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99.

Stožeru se pridružio i ministar turizma Gari Cappelli obratio se javnosti.

– Ovih dana je bilo puno upita o pojedinim segmentima turizma, mi smo se s epidemiološkim službama dogovorili u detalje. Hoteli se ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista. Vidjeli ste ovih dana pojačani dolazak turista, zahvaljujem se službama Slovenije i Hrvatske da su uspjele stvoriti zonu koja je sigurna i da slovenski turisti u sve većem broju dolaze u RH. Dolaze vlasnici apartmana, tvrtki, s određenim razlogom – rekao je Capelli.

Ministar turizma je rekao da se radi platforma, web aplikacija koja će na neki način kontrolirati turizam, tj. turisti će ranije ispuniti formular te više neće morati čekati toliko dugo na prelazak granice.

– Ispunjavanjem unaprijed će na granici prolaziti u par sekundi. Dio turista koji su trebali doći ali su otkazali opet rade rezervacije za šesti mjesec. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kada dolaze u RH, kvaliteta zdravstva, gdje se mogu javiti, dobivaju obavijest na granicama i taj dio je definiran. Što se tiče svih segmenata turizma, kako se ponašati u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela, što ako idu u bazen ili na plažu, postoje definitivno na engleskom jeziku sva objašnjenja. Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u RH. U dogovoru s ministrima svih zemalja EU, Njemačka je izrazila želju da će oko 14.-15.6. otvoriti dolazak građna na more, a taj datum vrijedi i za Poljsku. S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo protokl koji je dogovoren na razini EU poštivati, ali potšujući i bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom – kazao je Capelli.

Promet na graničnim prijelazima

– Teško je išta od svega ovoga što komuniciramo komparirati s prošlom godinom kada nije bilo epidemije. Pratimo situaciju na graničnim prijelazima, ono što je važno da shvatimo i to smo rekli više puta je da će se ulazak u Hrvatsku, pogotovo govorimo o turizmu, pratiti sa strane HZJZ-a, naše epidemiološke struke. Vrlo je važno zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba. Mi smo u međuvremenu do rješenja o kojem je govorio ministar Cappelli, MUP i granična policija je imala u startu mail adresu gdje su se ljudi moglo informirati o uvjetima pod kojima mogu u RH. Od jučer je na web stranici online upitnik koji dodatno pojašnjava i daje odgovore na pitanja koja kroz tu mail adresu se nisu mogla dobiti. Danas granična policija me izvijestila da praktički kroz tu aplikaciju od jučer se rješava skoro 90 posto upita. Aplikacija o kojoj je govorio ministar turizma i koja je dobrobvoljna će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u RH, tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji se se prijavili HZJZ-u preko aplikacije da mogu prolaziti bez ikakvog zastoja. Jednom kada dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

D.G.