Rijeci dodijeljena koncesija na pomorsko dobro za program “Europska prijestolnica kulture 2020”

Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković i gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel zajednički su potpisali Ugovor o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra, u svrhu odvijanja programa ‘Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020‘.

Ugovor o koncesiji potpisan je za razdoblje od pet godina, a naknada za koncesiju određena je u simboličnom iznosu od 1 kune po kvadratnom metru zauzetog pomorskog dobra, budući da se koncesija na području luke Rijeka ovim Ugovorom dodjeljuje Gradu Rijeci i to za potrebe odvijanja programskih aktivnosti projekta Rijeka – EPK 2020, koje obuhvaćaju produkciju i izvedbu kulturnih, umjetničkih te zabavnih programa i događanja, poput izložbi, glazbenih i scenskih nastupa te drugih aktivnosti.

Riječ je prije svega o hali Exportdrva, površine 5.400,0 m², koja će po uređenju postati novo kulturno središte Rijeke namijenjeno izložbama, glazbenim i scenskim nastupima, narednih pet godina koliko traje koncesija.

Foto: MPPI

Ministar Oleg Butković u prigodi potpisivanja Ugovora istaknuo je značaj suradnje između Lučke uprave Rijeka i Grada Rijeke.

– Koncesija za petogodišnje razdoblje je simbolična te slijedi suradnja na važnom projektu ulaganja u Porto Baroš na području riječke luke, Projektu koji je važan za razvoj Rijeke. Vlada će donijeti odluku o izuzimanju Porto Baroša iz Lučke uprave, a to je preduvjet da bi se na tom prostoru moglo ulagati – kazao je Butković.

Foto: Grad Rijeka

Izražavajući zadovoljstvo potpisom ugovora, gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel je kazao kako se na ovom projektu radi već duže vrijeme.

– Prostor i zgrada Exportdrva su prostorno-planskom dokumentacijom predviđeni za druge namjene, koje će odrediti budući developer kada se to područje bude rješavalo. Bilo bi šteta u međuvremenu ne koristiti potencijal tog prostora. Planirajući program EPK 2020 predvidjeli smo čitav niz aktivnosti u tom prostoru, za što smo od samog početka dobili podršku ministra Butkovića i Vlade RH, koja je eto pred desetak dana donijela odluku o dodjeli koncesije na pet godina. U tom prostoru već je održan čitav niz događanja, od velike izložbe o dinosaurusima, karnevalskih događanja i programa vezanih uz EPK, a Grad je već u uređenje uložio i znatna sredstva. Jasno je da nismo odustali od projekta EPK i do kraja godine će se u ovom prostoru održati značajan broj programa. Prostor će, zahvaljujući ulaganjima Lučke uprave Rijeka biti uređen i predan na upotrebu za 15-tak dana – kazao je riječki gradonačelnik.

Uvjeti za potpisivanje Ugovora stekli su se nakon što je na prošlotjednoj sjednici Vlade RH usvojen prijedlog Odluke o davanju koncesije za korištenje nekadašnjeg skladišta Exportdrva, odnosno cjelokupnog područja, koje se proteže na preko 5.6 kvadratnih kilometara.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradu Rijeci za izložbe i predstave, koncesija na pomorsko dobro nekadašnjeg skladišta Exportdrva