VIDEO Novo oružje američke mornarice – Brod laserom oborio zrakoplov u letu

Foto: Screenshot

Brod Američke ratne mornarice oborio je bespilotni zrakoplov pomoću visokoenergetskog lasera u Tihom oceanu, objavila je njihova služba za odnose s javnošću.

USS Portland (LPD-27), transportni brod klase San Antonio, demonstrirao je novi sustav laserskog oružja LWSD tehnologije, usmjeren protiv zrakoplova i dronova. Iako se o ovom oružju već neko vrijeme zna, ovo je prva službena potvrda neke ratne mornarice o učinkovitosti i demonstraciji lasera u bojne svrhe.

– Provodeći napredne testove na moru protiv bespilotnih letelica i malih dronova, dobit ćemo vrijedne informacije o sposobnostima sustava visokoenergetskog laserskog oružja protiv potencijalnih prijetnji – rekao je zapovjednik broda američke mornarice Karrey Sanders.

– Mogućnost korištenja ovog oružja je jedinstvena sposobnost bojnog broda USS Portland, koju je dobio za Ratnu mornaricu. Ona istovremeno priprema put budućim sustavima naoružanja, dodao je Sanders, najavivši nove i napredne sposobnosti čime Amerika planira redefinirati rat na moru, u korist mornarice.

Iako o sustavu nisu objavljeni tehnički podaci, jer se zbog dominacije ovim oružjem radi o vojnoj tajni, još 2018. je Međunarodni institut za strateške studije u izvješću napomenuo da bi laser trebao imati snagu od 150 kilovata.

D.G.