Višekratne zaštitne maske, izrađene od otpadne plastike iz mora

Foto: PADI i Rash'r

PADI (Professional Association of Diving Instructors) je vodeća svjetska organizacija za obuku ronilaca s više od 6.600 ronilačkih centara širom svijeta, koja je aktivno uključena u brojne lokalne i globalne aktivnosti zaštite morskih ekosustava, a već više od dva desetljeća partner je u projektu AWARE. U ovom se projektu udružio s tvrtkama Rash’R koja proizvodi sportsku odjeću izrađenu od ekološki prihvatljivih materijala i Ocean Balance, specijaliziranom za pretvaranje recikliranog plastičnog otpada iz oceana i plastičnih boca u polimernu pređu, javlja Eko vjesnik

Ove dvoslojne ekološke maske s džepom za filter namijenjene su za višekratnu upotrebu i pranje u perilicama rublja. Njihov vanjski sloj izrađen je od 100-postotnog recikliranog poliestera iz oceanskog otpada, dok se unutarnji sastoji od recikliranog poliestera (92 %) i elastana (8 %).Maske se isporučuju u šest različitih modela za odrasle osobe, a u ponudi je i maska za djecu od 4 do 10 godina. Također, u PADI-ju ističu kako je temeljem dosadašnjih narudžbi iz oceana uklonjeno i reciklirano preko 1.267 kilograma plastičnog otpada.

Zaštitne maske koncipirane su tako da jedna veličina odgovara većini odraslih ljudi, dvoslojne i dolaze u pet različitih uzoraka. Uz masku se isporučuje pet filtera s aktivnim ugljenom od kojih svaki može biti djelotvoran oko osam sati korištenja. Nakon toga potrebno je zamijeniti filter, a dodatne filtere lako je nabaviti jer su standardni (čak i putem Amazona ili bilo kojeg web shopa). Naravno, PADI će uskoro ponuditi zamjenske filtere i putem svoje internetske trgovine, piše SCUBAlife.

Dodaju i kako ni jedna maska ne može jamčiti 100 postotnu zaštitu od koronavirusa, ali centri za kontrolu i prevenciju bolesti ljudima preporučuju nošenje maske za lice kako bi smanjili mogućnost zaraze i usporili širenje bolesti. Iz PADI-ja naglašavaju i kako maske nisu zamjena za druge tehnike ublažavanja širenja Covid-19 bolesti, kao što su socijalno distanciranje i pranje ruku. Važno je pridržavati se nacionalnih i lokalnih preporuka za zaštitu i sprečavanje širenja bolesti te pravilno koristiti zaštitnu opremu!

Maske, koje dolaze u pet različitih dizajna temeljene na šarama i bojama morskih životinja, poput morskih morskih pasa, manta i velikih bijelih morskih pasa, također su dostupne u dječjoj veličini (u dobi od 4-10 godina). Svaka maska ​​košta 20,40 dolara i dolazi s pet zamjenskih filtera, a u PADI-ju ističu da na njihovoj prodaji ne zarađuju, već se nadaju kako će na ovaj način utjecati na smanjenje plastičnog onečišćenja i istodobno povećati dostupnost maski tijekom pandemije CoVid-19.

D.G.