Nautičari na sve načine pokušavaju doći do Dalmacije

Foto: Boris Kačan

Hrvatska je nautička velesila, a u svijetu čartera s 4.500 plovila na samom svjetskom vrhu. Nautičari na sve moguće načine pokušavaju doći do srednje Dalmacije gdje se ostvaruje i najveći dio turističkog prometa.

U pandemijska vremena zatvorenih granica njemačkim državljanima nije nimalo lako doći do Splita. No kad grane sunce, a papiri su uredni, sve se može.

– Mi njemu izradimo službenu crew listu s brodskim papirima, on prelazi granicu i, koliko kaže, nije imao problema, čekao je nekih pola sata, ostavio je kontakte, telefone i lokaciju i jako je zadovoljan kako je to sve prošlo – ispričala je za HRT Sara Douzzan Županović, voditeljica smještaja na plovilima, Hrvatske gospodarske komore.

– Došli smo iz Njemačke u Austriju, rekli su nam – samo prođite, bez zaustavljanja i nema problema. Došli smo na slovensku granicu, rekli da smo u tranzitu i da idemo u Hrvatsku na brod, na odmor, i prošli smo. Onda smo došli u Hrvatsku, kažem – ovo je moj popis, popis moje posade, imam charter i to je bilo sve, dao sam im svoj broj i zaželjeli su mi ugodan odmor – kaže Martin Schubert, vlasnik plovila.

I tako je gospodin Schubert postao prvi ovogodišnji gost marine u Kaštelima koja ima stotine vezova i koja bi u normalnim okolnostima već imala tisuću isplovljavanja.

– Neke male nade ima, booking se maknuo s mrtve točke, očekujemo nešto malo za sedmi, osmi i deveti mjesec, ali nam jako fale avionski gosti i tu nam je velika neizvjesnost – kaže Douzzan Županović.

– Ako krenu avio-letovi, a to prije sedmog mjeseca neće biti, nadamo se da bismo mogli odraditi 30 do 40 posto ukupne sezone u najboljem slučaju. Do onda je sve doslovce spašavanje sezone i upravo iz tog razloga apeliramo na produljenje postojećih mjera i donošenje novih jer ove neće biti dostatne – kaže Zlatko Vodanović, Adriatic Sailing.

Omča oko vrata čarterašima su davanja marinama koja su usprkos golemim minusima i dalje gotovo ista kao lani. No otkaze ipak ne žele i neće dijeliti.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

El Mundo: “Nautičari odvoze jedrilice s Baleara u Hrvatsku, gdje nema karantene od 14 dana”