ČAROBNA ŠOLTA Mir i sigurnost, nadohvat ruke

Foto: Nikola Radovani

ŠOLTA – Tu je, prekoputa. Tako blizu kopna, a opet sasvim dovoljno daleko da bi pobjegli od svakodnevnice. Tako blizu Brača, a tako različita od njegove urbanizirane otočnosti. Tako blizu Splita, a tako – otok… Šolta je jedan od onih naših skrivenih aduta za koje sigurno možemo reći – tu sam siguran.

Srednjodalmatinski otok površine je 51,9 km², a glavno mjesto na otoku su Grohote. Šoltu ističe bogatstvo živog svijeta, posebno životinja, jer samo ptica ima preko 100 vrsta, ali nađe se tu i tamo koja divlja svinja, a ne nedostaje ni zečeva. Sve u svemu dovoljno podataka za odlazak na osamu.

Foto: Nikola Radovani

Da bi stigli do Šolte, najjednostavnije je iz Splita trajektom do mjesta Rogač. Tako je u jednom od brojnih obilazaka svog duševnog mira, naletio i splitski fotograf Nikola Radovani. Kaže „nisan od velikih riči“, kad smo ga pitali da nam opiše Šoltu. Pokazao nam je slike, a nakon njih i ne trebaju riječi.

– Žena mi ima kućicu u maloj vali Pišćena kraj mista Stomorska. Misto je jako mirno, pogotovo danas u vremenu post- korone – govori nam Radovani.

– Gužve na Šolti trenutno nema, primjetio sam samo par jedrilica na moru tjekom vikenda, osim domaćih, dosta ima Austrijanaca, Nijemaca i Slovenaca – pojašnjava, što pomalo i ohrabruje i one turističke skeptike, no dodaje isto tako da nije primjetio ni jednog nautičara u poratu gdje inače ljeti uvala bude dupkom ispunjena.

Radovani živi na relaciji Hvar – Jelsa – Split i dobro poznaje situaciju na Šolti.

– Šolta je super, puno mirnija, a i dosta uređenija zadnjih godina. Za razliku od drugih otoka, diči je brza i jeftina povezanost i činjenica što još nije razvikana. Ja bih rekao da je ovo doista miran škoj – zaključuje razgovor i pušta nas da guštamo u onome što je snimio.

A vi gledajte. I pokušajte doći. Blizu je i nema korone…

 

Više o autoru možete pogledati i pročitati OVDJE.

Jurica Gašpar

Foto: Nikola Radovani

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: RAZGLEDNICA S OTOKA Sto duša, jedan dućan i nula korone – Tu treba pobjeći!