ČUDNA POJAVA Kilometri mrlja prekrivenih mušicama na Makarskoj rivijeri

Foto: Marinko Ivandić

MAKARSKA – Čudna pojava bilježi se posljednja dva dana na moru Makarske rivijere. Naime, ogromna površina mora je pod mrljama, no srećom, ne radi se naftnom ili sličnom onečišćenju, već se radi o “bio” mrljama.

Milijarde sićušnih mušica iz nekog razloga završile su na morskoj površini, a o kojoj vrsti životinjica je riječ, do pisanja ovog teksta nismo uspjeli saznati. Upite smo poslali na više adresa u nadi da će nam stručnjaci pojasniti ovaj fenomen, javlja Dalmacija danas.

– Prvo sam pomislio da je prljavština. No kada samo došao do samog mora vidio sam da su u pitanju neke male mušice koje su se slijepile sa žutim peludom s borova. Ima ih posvuda, i uz obalu, pa čak i nekoliko kilometara od obale – kaže čitatelj iz Promajne.

Do primitka pojašnjenja stručnjaka, jedno od mogućih objašnjenja ove pojave je meteorološke prirode. Naime, poznata je pojava u raznim krajevima svijeta da snažni vjetrovi mogu donijeti rojeve kukaca u neka područja. Kako je prošli tjedan u Dalmaciji upravo podno Biokova bilo olujnih udara bure preko 100 km/h, moguće je da ova pojava ima veze s tim.

Radi li se uopće u mušicama, lisnim ušima ili nekoj drugoj vrsti, tek treba utvrditi. U svakom slučaju, ovoj pojavi se najviše raduju ribe, rakovi i ostala morska bića kojima se upravo servirala prava gozba.

U slučaju da se radi o rojevima lisnih ušiju, možda je priroda odigrala ključnu ulogu da ne strada dio poljoprivrede makarskog područja. No za ozbiljniju analizu, valja pričekati riječ stručnjaka.

I.B.