Kruzerom Carnival Breeze u Dubrovnik stiglo 93 hrvatskih pomoraca

Foto: Facebook

DUBROVNIK – Kruzer Carnival Breeze jutros je uplovio u dubrovačku luku Gruž s 93 hrvatska pomorca i ostatkom posade iz Albanije, Crne Gore, Bosne, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske te se najprije usidrio ispred otočića Daksa, kako piše Dubrovački list, da bi naposljetku uplovio i u grušku luku, kako je snimila Dubrovačka televizija.

Brod je trebao stigao čitav dan ranije od predviđenog roka, jer je odlučeno da cruiser ipak neće pristati u Italiji. Riječ je o drugoj repatrijaciji naših pomoraca koja će se također održati sukladno epidemiološkim smjernicama, a očekuje se da će cruiser pristati u grušku luku tijekom dana.

Zbog ograničenja uzrokovanih epidemijom koronavirusa pomorci ali i pomorske kompanije već se mjesecima muče oko smjena, dok se procjenjuje da je oko 8 tisuća hrvatskih pomoraca ‘zapelo’ po oceanima diljem svijeta. Dodajmo i kako je protekle srijede prvi dio pomoraca, njih 756 u grušku luku doveo Carnival Magic.

Dosta naših pomoraca još uvijek je diljem svijeta. Iz Uprave za konzularne poslove Ministarstva unutarnjih poslova, koja je nadležna za organizaciju povratka kažu da mnoge države ne dopuštaju iskrcaj pomoraca na njihovo državno područje pa se u takvim okolnostima primjenjuju neke druge prakse. Nije izgledna repatrijacija zračnim putem, pa kompanije razmatraju povratak brodovima, kao što se upravo radi u Dubrovniku. Diplomatsko-konzularna predstavništva u komunikaciji s kompanijama i nadležnim tijelima trećih zemalja nastoje pripomoći u iznalaženju konkretnih rješenja, upućuju se diplomatska pisma, a kako je Hrvatska predsjedavajuća u EU, i tamo se raspravlja o tome kako napraviti što efikasniji izlazak pomoraca.

I.B.

https://www.facebook.com/dubrovnikINsider.hr/photos/pb.329713137431753.-2207520000../981588322244228/?type=3&theater