Na Kvarneru otvoreno 39 hotela i 11 kampova; Regija spremna za goste i otvaranje granica

Foto: Frank Heuer / Visit Kvarner / facebook

U svibnju na Kvarneru je bilo ukupno otvoreno 39 hotela i 11 kampova. Prema najavama s terena, u lipnju otvorit će se veći broj smještajnih objekata, no treba voditi računa da najave otvorenja smještajnih objekata uvelike ovise i o daljnjem otvaranju granica te ukidanju zabrane putovanja.

Zahvaljujući tome da je Hrvatska u vrhu europskih zemalja koje su svoju epidemiološku situaciju držale pod vrlo dobrom kontrolom i na taj način sačuvale zdravstvenu sliku zemlje, pristupilo se planskom otvaranju granica i samim time djelomično omogućio početak ljetne turističke sezone. Ako se osvrnemo na situaciju unutar Hrvatske, regija Kvarner je među najboljima u reakcijama službi koje su pridonijele očuvanju epidemiološke slike. Naše iskustvo, osviještenost i stoljetna tradicija u zdravstvenom turizmu sigurno su u tome dale svoje veliki doprinos organiziranom provođenju mjera zaštite. Također, zatvaranjem svojih prostora i poštivanjem mjera, smještajni i ugostiteljski objekti doprinijeli su održavanju dobrog epidemiološkog stanja i na taj način brže od ostalih zemalja spremni smo za početak ljetne turističke sezone.

Irena Peršić Živadinov – Foto: TZ Kvarner

– Turistička zajednica Kvarnera od samih početaka pandemije održava stalnu komunikaciju s domaćim i stranim turističkim novinarima, bloggerima i agentima. Glavna poruka nam je #VisitKvarnerTomorrow, koju koristimo zajednički sa našim lokalnim turističkim zajednicama s područja Kvarnera. U kontaktu smo i s Predstavništvima Hrvatske turističke zajednice kako bi pravovremeno reagirali i što prije ponovno mogli realizirati studijska putovanja novinara. Turistička zajednica Kvarnera svake godine do sada organizirala je gotovo 500 studijskih putovanja, koja su rezultirale brojnim vrijednim objavama u najjačim turističkim medijima. Velik interes stranih turističkih novinara dolazi nam i putem platforme TravMedia.com, najveće svjetske press mreže za turistički sektor, na kojoj kroz naše redovite objave održavamo kontakte s novinarima, „influencerima“, medijskim profesionalcima, PR-agencijama i ostalim predstavnicima turističke industrije – istaknula je direktorica Irena Peršić Živadinov.

Važno je da se na razini EU što prije dogovori jedinstveno postupanje kod dolaska gostiju i njihovo vraćanje u matične države. Također, u očekivanju smo aplikacije koja će gostima omogućiti brzi postupak prelaska hrvatske granice. U ovom trenutku jedna od najjačih prednosti Hrvatske je blizina i što smo vrlo brzo dostupna autodestinacija. Regija Kvarner prvenstveno gostima iz Slovenije, Austrije i Mađarske, prva je na listi kao destinacija za kraći vikend odmor, uzmemo li u obzir da je veliki broj stanovnika tih zemalja bio primoran koristiti svoj godišnji odmor dok je pandemija bila na vrhuncu.

– Ta mogućnost nesmetanog i brzog prelaska granice, te uvjeti povratka u matičnu zemlju, jako će utjecati na konačne rezultate ljetne turističke sezone. Prema očekivanjima turističkog gospodarstva, tijekom glavne ljetne “špice” sezone ove godine mogli bi ostvariti oko 30% lanjskog turističkog prometa u ljetnim mjesecima. Prema informacijama s terena i partnera s naših glavnih inozemnih tržišta, rezervacije za glavnu sezonu nisu otkazane, a interes i namjere za dolaskom gostiju na Kvarner tijekom ljeta i dalje stoje – pojašnjava direktorica dr.sc. Peršić Živadinov.

Iako je Kvarner u turističku 2020. godinu krenuo s odličnim brojkama – tijekom siječnja i veljače ostvareno je 16% više noćenja i 16% više dolazaka, a višegodišnje statističke analize potvrđivale su nam stalan i stabilan rast, proglašenjem pandemije i zatvaranjem granica, sve je privremeno stalo. Relaksacijom mjera u prvih 10-ak dana mjeseca svibnja ostvareno je 14.000 noćenja, dok je u narednih 10-ak dana ostvareno novih 43.000 noćenja.

Primjera radi, od trenutka otvaranja granica sa Slovenijom regija Kvarner bilježi postepen rast broja gostiju:

  • prvi vikend nakon popuštanja mjera, gosti iz Slovenije ostvarili su 1.550 noćenja (što je 22% ostvarenja ako usporedimo s istim vikendom u 2019. godini)
  • već idućeg vikenda (22.05.-24.05.2020.) gosti iz Sloveniije ostvarili su 9.150 noćenja (što je 58% ostvarenja ako usporedimo s istim vikendom u 2019. godini) 

– Važno nam je popuštanje mjera i odluka o relaksaciji uvjeta prelaska granica iz Austrije i Njemačke, s obzirom da gosti iz Austrije imaju udjel od 15%, a gosti iz Njemačke udjel od čak 30% u svim ukupnim ostvarenim noćenjima na Kvarneru.U tom smislu pozitivni su i rezultati ankete provedene u Njemačkoj koja je pokazala da Hrvatska i dalje ostaje u vrhu najtraženijih destinacija, te se očekuje kako će u ovoj godini njemački gosti ostvariti najmanji pad dolazaka, i to 20%, usporedimo li se s ostale tri zemlje Mediterana (Italija, Grčka i Turska) – rekla je Peršić Živadinov. 

Podsjetimo i na to da su nedavno najčitanije njemačke novine Bild Hrvatsku svrstale među jednu od 8 zemalja koje bi ovoga ljeta mogli posjetiti njemački gosti. U prilog nam ide i činjenica da je njemačko udruženje putničkih agencija i turoperatora DRV, njemačkoj vladi uputilo poziv da razmotri što skorije povlačenje svojeg upozorenja o međunarodnim putovanjima.

D.G.