Zimi ribarski brod, ljeti turistička atrakcija – MB Otac Niko prehranjuje 11 duša

Foto: Facebook

PODGORA – Priče iz Hrvatske nisu samo lijepa i Bogom dana mjesta, već i njeni vrijedni ljudi. Obitelj Vela iz Podgore, svakako spada u takve. Obiteljski brod “Otac Niko”, koji je tema ove priče, upravo je s redovnog zimskog remonta ubačen u more pred nikad neizvjesniju turističku sezonu. No ono malčice neobično u ovoj priči je da za ovu obitelj ipak nema zime, jer ne ovise samo o turizmu. Ljeti za izletničke i gastronomske gušte gostiju, zimi se Otac Niko pretvara u težački, ribarski brod…

Posadu čini obitelj – kapetan Ivica Vela (sin pokojnog Nike po kome brod nosi ime) i njegova dva sina: Siniša, sretno oženjen i otac dvije kćeri i Paško, friško zaručen.

Foto: Facebook

– To je baš obiteljski brod, a papiri su mu iz davne 1946.godine. Izgrađen je u Velom Ižu, navodno kao brod za uživanje, odnosno jahta. Prvo ime mu je bilo Nada (Ošljak). Naša familija ga je kupila oko 1966. godine u Novalji, kada se zvao Špar. Preimenovan je u “Jaglun” i od tad radi kao koča. Potpuno je rekonstruiran u Sumartinu sa ’79.g na ’80.g. Nakon uspostave Hrvatskog registra brodova, ’91.g mijenjamo ime u “Otac Niko” jer je pronađen još jedan “Jaglun” negdje oko Rijeke, a upisan je nekih dvije godine ranije nego mi. Brod trenutno prehranjuje 8 ljudi, a u zimskom periodu 11 – prepričava nam Siniša Vela svoju obiteljsku i poslovnu priču.

– Zimi brodom kočarimo u Hvarskom i Bračkom kanalu, dok su otvoreni za kočarenje i tada se i treći brat, Nikola koji je oženjen i otac je jednog sina, priključuje se poslu kao prodavač ribe. Po zatvaranju kanala, razarmamo koču i sređujemo brod za turizam. Ljeti većinom vozimo poludnevne izlete na Hvar (Vrboska) i Brač (Bol), ponekad neke panorame ili malo drugačije aranžmane npr. u Povlja i Pučišća. Neizvjesnost je velika, mnogi koji zimi kočare, a ljeti voze turiste, kao mi, ostali su pri koči, jer smatraju da neće biti sezone. Mi se ipak nadamo da će sezone biti i imamo neke malo pozitivnije reakcije naših partnera/agencija zadnje vrijeme, tako da se spremamo kao da je sve normalno, a što će bit samo Bog zna – priča nam Siniša i na kraju napominje važnu stvar.

Just came back from our regular ship maintenance. On our way back home we made this video for you guys.Enjoy! We hope to see you all soon!🎼Oliver Dragojević (A strana) ☀️⛵🌊🎶🍻#croatiafulloflife #dalmatia #sovlja#brodogradilištestipaničev #mbotacniko #fishpicnic #touristseason #makarskarivijera #podgora #summervibes #coonafreezone

Posted by MB Otac Niko on Monday, May 25, 2020

 

– Kapetanova žena, moja majka Branka Vela. Ona je logistika, ona vodi sve oko broda, da nije nje, vjerovatno ne bi ovog posla s gostima ni bilo! Sve agencije i partnerstva je ona riješila, svu nabavku na brodu ona vodi i još uz to sve svako jutro friga fritule za dobrodošlicu gostima koji idu na izlet sa nama. Eto molim vas nemojte mi nju izostavit iz članka – kaže Siniša i potvrđuje onu dobru uhodanu poslovicu da žena vodi tri kantuna kuće.

U pozitivnim mislima ostavljamo vas i s videom kojeg je upravo Siniša snimio prilikom završetka redovitog remonta i uplovljavanja u svoju Podgoru. Zaboravio je spomenuti, a mi napominjemo, da voli on i zasvirati. Treba se znati opustiti, čak i u današnjim okolnostima. A vi, ako svratite do Podgore, svakako svratite do Motornog broda Otac Niko. Ljeti za gušte, a ako naletite zimi, budite sigurni da će biti friške ribe.

Jurica Gašpar

Foto: Facebook
Vaš komentar