Zimi ribarski brod, ljeti turistička atrakcija – MB Otac Niko prehranjuje 11 duša

Foto: Facebook

PODGORA – Priče iz Hrvatske nisu samo lijepa i Bogom dana mjesta, već i njeni vrijedni ljudi. Obitelj Vela iz Podgore, svakako spada u takve. Obiteljski brod “Otac Niko”, koji je tema ove priče, upravo je s redovnog zimskog remonta ubačen u more pred nikad neizvjesniju turističku sezonu. No ono malčice neobično u ovoj priči je da za ovu obitelj ipak nema zime, jer ne ovise samo o turizmu. Ljeti za izletničke i gastronomske gušte gostiju, zimi se Otac Niko pretvara u težački, ribarski brod…

Posadu čini obitelj – kapetan Ivica Vela (sin pokojnog Nike po kome brod nosi ime) i njegova dva sina: Siniša, sretno oženjen i otac dvije kćeri i Paško, friško zaručen.

Foto: Facebook

– To je baš obiteljski brod, a papiri su mu iz davne 1946.godine. Izgrađen je u Velom Ižu, navodno kao brod za uživanje, odnosno jahta. Prvo ime mu je bilo Nada (Ošljak). Naša familija ga je kupila oko 1966. godine u Novalji, kada se zvao Špar. Preimenovan je u “Jaglun” i od tad radi kao koča. Potpuno je rekonstruiran u Sumartinu sa ’79.g na ’80.g. Nakon uspostave Hrvatskog registra brodova, ’91.g mijenjamo ime u “Otac Niko” jer je pronađen još jedan “Jaglun” negdje oko Rijeke, a upisan je nekih dvije godine ranije nego mi. Brod trenutno prehranjuje 8 ljudi, a u zimskom periodu 11 – prepričava nam Siniša Vela svoju obiteljsku i poslovnu priču.

– Zimi brodom kočarimo u Hvarskom i Bračkom kanalu, dok su otvoreni za kočarenje i tada se i treći brat, Nikola koji je oženjen i otac je jednog sina, priključuje se poslu kao prodavač ribe. Po zatvaranju kanala, razarmamo koču i sređujemo brod za turizam. Ljeti većinom vozimo poludnevne izlete na Hvar (Vrboska) i Brač (Bol), ponekad neke panorame ili malo drugačije aranžmane npr. u Povlja i Pučišća. Neizvjesnost je velika, mnogi koji zimi kočare, a ljeti voze turiste, kao mi, ostali su pri koči, jer smatraju da neće biti sezone. Mi se ipak nadamo da će sezone biti i imamo neke malo pozitivnije reakcije naših partnera/agencija zadnje vrijeme, tako da se spremamo kao da je sve normalno, a što će bit samo Bog zna – priča nam Siniša i na kraju napominje važnu stvar.

 

– Kapetanova žena, moja majka Branka Vela. Ona je logistika, ona vodi sve oko broda, da nije nje, vjerovatno ne bi ovog posla s gostima ni bilo! Sve agencije i partnerstva je ona riješila, svu nabavku na brodu ona vodi i još uz to sve svako jutro friga fritule za dobrodošlicu gostima koji idu na izlet sa nama. Eto molim vas nemojte mi nju izostavit iz članka – kaže Siniša i potvrđuje onu dobru uhodanu poslovicu da žena vodi tri kantuna kuće.

U pozitivnim mislima ostavljamo vas i s videom kojeg je upravo Siniša snimio prilikom završetka redovitog remonta i uplovljavanja u svoju Podgoru. Zaboravio je spomenuti, a mi napominjemo, da voli on i zasvirati. Treba se znati opustiti, čak i u današnjim okolnostima. A vi, ako svratite do Podgore, svakako svratite do Motornog broda Otac Niko. Ljeti za gušte, a ako naletite zimi, budite sigurni da će biti friške ribe.

Jurica Gašpar

Foto: Facebook