Eko kvarner upozorava: “Crikveničko područje nasipaju građevinskim otpadom!”

Foto: Screenshot

CRIKVENICA/JADRANOVO – Na crikveničkom području sustavno se nasipavaju plaže bez prethodne izrade studije utjecaja na okoliš. Osim toga u materijalu za nasipavanje nalazi se i građevinski otpad koji sadržava previše sitnih čestica, pa će šteta biti trajna, kažu u Eko Kvarneru.

Građevinski radovi na proširenju plaže Grabrova u Jadranovu privode se kraju, no ne onako kako bi to trebalo učiniti – kažu u udruzi Eko Kvarner. U ovom je materijalu previše zemlje i trebao je završiti na deponiju, a ne na plaži gdje će kiša i valovi zemlju isprati u more, a ondje joj nije mjesto, javlja HRT.

– Te čestice se talože na morsko dno i zatrpavaju sve organizme koji tu žive. Neke možda veće će preživjeti, međutim one sitnije, one niskog rasta će uginuti zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari koje su im potrebne u morskoj vodi – kazala je iz Udruge Eko Kvarner Milvana Arko-Pijevac, dipl. ing. biologije.

 

U Udruzi Eko Kvarner kažu da će osim negativnog utjecaja na eko sustav nakon svake kiše doći do zamućenja vode, jer će se nataložena zemlja odnosno mulj dići na površinu. Sporan je i donji sloj nasipa na plaži jer sadržava građevinski otpad, tvrde u Eko Kvarneru.

– Nas smeta što se u Zakonu kaže koji materijal smije ići na plaže ,a ono nije. Ispada sada da razmišljamo da dohrana te plaže ide samo da se sakrije građevinski otpad jer je to u Crikvenici jedan akutni problem koji se ponavlja već godinama – izjavio je predsjednik Udruge Eko Kvarner ogranak Crikvenica Neven Ahel.

Gradonačelnik Crikvenice nije dao izjavu jer je na službenom putu, a u Eko Kvarneru još upozoravaju da je nasipavanjem mora u Jadranovu vjerojatno uništeno i stanište zaštićenih periski.

D.G.

Evo kako lokalni šerifi podvaljuju “dohranu” pod nasipanje plaža i sanaciju obale