FOTO Letačke posade HRZ-a u obuci intervencija u pomorskim nesrećama

Foto: MORH

SPLIT – Letačke posade 395. eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne „Knez Trpimir“ u Divuljama sudjelovale su 26. i 27. svibnja 2020. u godišnjem treningu instruktora Državne intervencijske postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice iz Splita sa pripadnicima postrojbe za intervenciju u pomorskim nesrećama u akvatoriju Sjevernog Jadrana (NAMIRG, North Adriatic Maritime Incident Response Group).

Između ostalog uvježbavalo se desantiranje iz helikoptera Mi-8 MTV1 pomoću debelog i tankog užeta, spuštanje uz korištenje nosiljke i košare za spašavanje na moru kao i spašavanje uz pomoć nosiljke u podvjesu helikoptera s naglaskom na gašenju plovila i spašavanju ljudi na moru, što je jedna od temeljnih zadaća ove postrojbe, u kojoj aktivnu ulogu imaju i letačke posade HRZ-a.

Foto: MORH

Postrojbu za intervencije u pomorskim nesrećama za područje Sjevernog Jadrana čine osposobljeni pripadnici Vatrogasne zajednice Istarske županije, a zajedno s njima djeluju i vatrogasci iz Slovenije i Italije. Europska unija je podržala rad ove postrojbe kao sustav organiziranog operativnog rješavanja kriznih situacija na moru te djeluje u sklopu mehanizma civilne zaštite Europske komisije.

Zapovjednik Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split Joško Grančić izrazio je zahvalnost letačkim posadama HRZ-a na pruženoj potpori u provedbi treninga instruktora DIP-a te pripadnika postrojbe za intervencije u pomorskim nesrećama.

– Riječ je o zajedničkom treningu sudionika za spašavanje na moru u pomorskim nesrećama, a letačke posade HRZ-a još su jedanput potvrdile visoku profesionalnost, stručnost i osposobljenost u vrlo zahtjevnim operacijama spašavanja na moru – istaknuo je Grančić.

Foto: MORH

D.G.