Foto: Pixabay

„Maslina je neobrana, nima koga da je bere“ tako glasi pjesma, ali ne i život. Maslinarstvo kod nas je „in“, pa je i dramska umjetnica Zrinka Cvitešić vlasnica maslinika na Braču. No, pandemija koronavirusom samo što nije dolila ulje na vatru. Ipak, maslinovo ulje ne poznaje granice niti prepreke. Tvrtka Olea bb iz Rapca i Zagreba koja je u vlasništvu Bosiljke Belić ima 12 ha maslinika i 4 500 stabala u Fažani, Galižani i Peroju, te bogati asortiman istarskih, talijanskih i francuskih sorti.

Gordana Igrec

– Naša misija je proizvodnja sortnog  ekstra djevičanskog  maslinovog ulja vrhunske kvalitete i u tome smo  pioniri, prvi smo u Hrvatskoj i svijetu ponudili ljubiteljima maslinovog ulja najbogatiju paletu od 14  vrsta jednosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i time potaknuli na nove mogućnosti korištenja i uživanja u maslinovom ulju – kazala nam je to Bosiljka Belić.

– Da bi dobili vrhunsku kvalitetu naš ciklus proizvodnje i dobivanja vrhunske kvalitete započinje u maslinicima, uz ekološku proizvodnju i suvremenu agrotehniku, dobivamo zdrav i kvalitetan plod masline. Berba maslina u optimalnom roku zriobe je ručna ili sa ručnim tresačima, plodove prerađujemo u roku of 6 sati u suvremenom postrojenju hladnim postupkom, na radnoj temperaturi do 27 °C. S pravom ga zovemo “voćni sok”. Kvalitetu ulja provjeravamo kemijskom analizom i organoleptikom, te sudjelovanjem na svjetskim natjecanjima, pa tako svake godine na  natjecanjima doma i u svjietu  osvajamo šampionske ili zlatne  nagrade, kaže Belić.

 

Foto: Pixabay

S njihovih maslinika poteklo je ulje koje je dobilo niz nagrada:

 • New York Olive Oil Competition 2019 – “Selekcija Belic” – Gold Awad ● Feinschmecker 2019 “Selekcija Belic” top 50 ● Vodič Flos Olei 2019 dodijelio 97 bodova za sortu “Ascolana Tenera” i uvrstio ju u Top20 najboljih ulja na svijetu ● Zlatna medalja osvojena u Japanu na Olive Japan 2017. i 2018 za našu sortu “Buža”
 • Vodič Flos Olei 2018 dodijelio 97 bodova za sortu “Vodnjanska crnica”
 • Vodič Flos Olei 2017 dodijelio 97 bodova za sortu “Rosulja”
 • Feinschmecker 2017 “Buža” top 50
 • Feinschmecker 2016 “Rosulja” top 50
 • Zlatna medalja osvojena u Japanu na Olive Japan 2016 za našu sortu “Buža” i miks “Selekcija Belić”
 • Vodič Flos Olei 2016 dodijelio 97 bodova za sortu “Istarska bjelica”
 • Vodič Flos Olei 2015 dodijelio 97 bodova za sortu “Buža”
 • Zlatna medalja osvojena u Japanu na Olive Japan 2014 za sortu “Buža”
 • Vodič Flos Olei 2014 dodijelio 97 bodova za sortu “Istarska bjelica”
 • Zlatna medalja osvojena u Japanu na Olive Japan 2013 za naš miks “Selekcija Belić”
 • Vodič Flos Olei 2013 dodijelio 97 bodova za sortu “Itrana”
 • Vodič Flos Olei 2012 uvrstio “Bužu” u top 20 svjetskih ulja. Sorta “Buža” osvojila nagradu za najbolje ulje izrazite voćnosti ● Feinschmecker 2011 “Ascolana Tenera” top 50 ● Feinschmecker 2010 “Selekcija Belić” and “Frantoio” top 50 ● Vodič Flos Olei 2009 uvrstio sortu “Buža” užu u top 15 svjetskih ulja kao ulje sa navjiše potencijala.
Foto: Pixabay

Razlika između istarskih i dalmatinskih ulja

Maslinova ulja su najčešće zelene do žuto-zelene boje, gorkog , pikantnog i voćnog okusa, a intenzitet ovisi o tehnologiji,sorti i podneblju.  Razlika između istarskih i dalmatinskih  maslinovih ulja prvenstveno dolazi iz razlike u sortimentu, geografskom položaju i mogućnosti primjene agrotehnke .

Istra je sjevernije s nešto hladnijim položajima uzgoja i daje intenzivnija ulja s diskretnim notama  gorčine i pikantnosti te izrazite voćnosti, dok su dalmatinska ulja nešto blažeg okusa, mirisa, voćnosti i gorčine.

U Hrvatskoj se još uvijek ne troši dovoljno malinovog ulja iako je u posljednje vrijeme povećan interes upravo za vrhunsku kvalitetu te se sve više prepoznaje visoka kvalitetna hrvatskih  ulja. Nažalost, još uvijek se uvozi puno nekvalitetnog španjolskog i talijanskog ulja koje je jeftino, proizvedeno iz potpuno zrelih maslina, koje daju visoke radmane ali lošiju kvalitetu a kvaliteta je ključ razlike u cijeni.

– Prodaju smo usmjerili na turizam i izvoz, tako da su naši poslovni partneri zračne luke, restorani, oleoteke, hoteli, delikatesne trgovine, a 30 % proizvodnje izvozimo u Austriju, Njemačku, Italiju, Norvešku, Litvu, Belgiju, Japan i Singapur. Pandemija  je zaustavila gospodarstvo i svima poremetila tržišne tokove, tako da trenutno dijelimo sudbinu turizma te intenziviramo napore u smjeru izvoza i on line prodaje. Cilj nam je dosegnuti 70 % prošlogodišnjeg prometa, čemu se i nadamo samo ako nam dozvoli imunološka situacija u našoj zemlji, a i u svijetu – kazala nam je Belić.

Foto: Julio Frangen

– Naši planovi u budućnosti će ostati na proizvodnji na 12 ha  i s 4500 stabala, ali  povećavamo svake godine proizvodnju ulja, jer nam dolaze u puni rod masline koje smo zasadili prije 10 godina, pa tako povećati proizvodnju od 15.000 litara ulja, te povećati udio našeg prihoda na izvoznom tržištu i svakako raditi i dalje na edukaciji, te prepoznavanju na tržištu visoke kvalitete maslinovog ulja koja zaslužuju novu nomenklaturu i trebala bi se zvati premium ekstra djevičanska maslinova ulja.

Suprug i ja nismo opteretili naša dva sina da moraju nastaviti naš posao, u svojim su bankarskim karijerama. Rasli su s našim biznisom i uvijek se rado uključuju  kada zatreba i ako danas sutra zažele nastaviti našu misiju, bit ćemo sretni, no ako i ne, isto tako ima raznih drugih puteva i odličnih rješenja- zaključila je direktorica Belić.

Iako nas očekuje neizvjesna turistička sezona, maslinari ne dijele toliko strahove i brige, jer imaju uigrane „timove i šprance“ po kojima posluju, a nagrade i svjetska priznanja samo dokazuju da naše maslinovo ulje nosi mirise i okuse Dalmacije i Istre diljem cijele planete i ne poznaje granice niti prepreke. Barem nešto pozitivno u vremenu crnih vijesti. Nije uzalud maslinova grančica simbol mira. Maslina, taj vječni motiv umjetnika, jer „joj malo triba, a puno daje“ zaslužila je pjesmu kao i predanost u uzgoju i njezi kad hrani tolike obitelji u Hrvatskoj.

Gordana Igrec