Vlada Crne Gore o incidentu u zrakoplovu: “Policija identificirala 13 osoba, od čega i 4 Hrvata”

Foto: Screenshot

PODGORICA – Na adresu portala Morski HR stiglo je i službeno priopćenje Vlade Republike Crne Gore o incidentu u zrakoplovu koji je s Barbadosa prevozio 320 pomoraca s brodova sestrinskih kompanija „Royal Caribbean” i „Celebrity Cruises”. Među povratnicima je bilo 143 crnogorska, 25 albanskih, 37 bosanskohercegovačkih, 89 hrvatskih i 26 srpskih pomoraca, a policija je nakon slijetanja, u suradnji s posadom zrakoplova identificirala 13 osoba, od kojih su četiri crnogorska državljanina, četiri državljanina Hrvatske, četiri državljanina Bosne i Hercegovine i  jedan državljanin Republike Srbije. 

Povodom navoda objavljenih danas u pojedinim srbijanskim medijima da je u “zračnoj luci Podgorica uhićeno 15 crnogorskih pomoraca” državni tajnik u MUP-u i rukovoditelj Operativnog stožera za provođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inozemstva Dragan Pejanović  je priopćio je da tijekom leta pojedini putnici nisu poštivali pravila letjenja.

– Dakle, bilo je upotrebe alkohola i cigareta, o čemu je posada obavijestila policiju. Policija je nakon slijetanja u suradnji s posadom identificirala 13  građana, od kojih su četiri crnogorska državljanina, četiri državljanina Hrvatske, četiri državljanina Bosne i Hercegovine i  jedan državljanin Republike Srbije. Te osobe su dovedene u policijsku postaju zračne luke, gdje je s njima obavljen razgovor, a uzete su izjave i od stjuarda i stjuardese koji su priopćili da se ovi građani nisu pridržavali pravila koja važe prilikom letjenja. Na stjuardu i stjuardesi nije bilo vidljivih ozljeda, niti su oni ukazivali na bilo koju vrstu fizičkog  kontakta, osim na nepoštivanje pravila  koja važe na letu. Crnogorski državljani su otišli  u karantenu, a  177  državljana zemalja regije autobusima je prebačeno  do graničnih prijelaza s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom – kazao je Pejanović.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova Branislav Karadžić rekao je da je organizacija ovog charter leta s Barbadosa za Crnu Goru rezultat intenzivnih pregovora Ambasade Crne Gore u Washingtonu s kompanijom „Royal Caribbean – uz podršku Ministarstva vanjskih poslova te zemlje u ime Operativnog stožera, kao i nadležnih crnogorskih institucija, uključujući Aerodrome i crnogorsko zdravstvo.

– Činjenica da je Crna Gora prepoznata kao “Corona Free” destinacija je doprinijela da kompanija koja je organizirala ovaj let upravo izabere Podgoricu kao krajnju destinaciju slijetanja za pomorce iz susjednih država za koje je nesmetan tranzit omogućen od strane Vlade Crne Gore, kao i besplatan prevoz do granica susjednih država. Ovo je pobjeda crnogorske diplomacije koja je uložila velike napore da se organizira ovaj let – izjavio je Karadžić.

Crnogorski pomorci kompanije „Royal Caribbean” i njenog ogranka „Celebrity Cruises” plovili su na 39 brodova, koji su od početka izbijanja epidemije bili usidreni u velikom broju luka širom Sjeverne i Središnje Amerike.  Iz Vlade Crne Gore još podsjećaju da su uz Hrvatsku kao članicu EU, jedina država u regiji koja je sudjelovala u zajedničkom zahtjevu europskih država prema američkim institucijama da se olakšaju uvjeti za iskrcavanje pomoraca s brodova ove i drugih kompanija.

Karadžić je naglasio da je crnogorska Vlada, posredstvom crnogorske diplomatsko-konzularne mreže, iskoordinirala povratak 267 crnogorskih pomoraca s preko 70 brodova usidrenih u američkim lukama. U narednih nekoliko dana, kako je rekao, planirana je repatrijacija preostalih tridesetak pomoraca.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

SKANDAL Pri slijetanju u Podgoricu uhićeno 15 crnogorskih pomoraca: “Pušili, pili, maltretirali posadu – skoro se potukli”