NAVODNJAVANJE DONJE NERETVE Projekti vodnokomunalne infrastrukture vrijedni 158 milijuna kuna

Foto: Boris Kačan

OPUZEN – U Opuzenu su potpisani ugovori za razvoj vodnokomunalne infrastrukture na području Dubrovačko-neretvanske županije. Ugovori se odnose na projekte na područjima mjesta Kula Norinska, Ston, Opuzen, Slivno, Lopud, Mljet, Gruda i Orebić, a ukupna vrijednost iznosi 158 milijuna kuna bez PDV-a.

Ugovore je potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s direktorima komunalnih poduzeća grada Dubrovnika i Opuzena te općina Kula Norinska, Ston, Slivno, Mljet, Konavle i Orebić, a potpisivanju su nazočili i gradonačelnici i načelnici navedenih jedinica lokalne samouprave.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su jedinice lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije u proteklom razdoblju bile dovoljno agilne da pripreme projekte i tako omoguće nastavak ovih prevažnih projekata.

– Sada, u vrijeme kada zbog korona krize i ne stojimo gospodarski najbolje, kada su mnoge investicije stavljene pod znak pitanja, ovi i ovakvi projekti su nam jako važni, kako zbog činjenice da će se na taj način pokrenuti građevinska operativa i samim time i ekonomski rast, tako i zbog činjenice da oni idu u smjeru boljitka životnog standarda naših građana. Ovo je težak posao i posao koji traje i neće završiti dok svi naši sugrađani neće imati priključak na sustav javne opskrbe i sustav javne odvodnje, ali siguran sam da ćemo ga završiti uspješno – rekao je Ćorić.

S činjenicom da se radi o dugotrajnom i obimnom procesu složio se i saborski zastupnik Branko Bačić, podsjetivši na činjenicu da je još prije 14 godina opuzenski gradonačelnik Ivo Mihaljević govorio o potrebi završetka sustava rješenja otpadnih voda. Zahvalio je ministru Ćoriću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću na činjenici da se ovi projekti oslanjaju na nacionalnu komponentu, odnosno na sredstva Hrvatskih voda, što treba posebno valorizirati u situaciji kada hrvatsko gospodarstvo trpi posljedice izazvane korona krizom.

– Ovi su projekti za naše općine i gradove prevažni, važni su za zaštitu voda, za ozbiljno bavljenje poljoprivredom i za zaštitu okoliša i zato hvala ministru još jednom – istaknuo je saborski zastupnik Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je to još jedan korak u rješavanju problema na našem području te dodao kako se puno radi, istaknuvši kao primjer prevažan projekt Donja Neretva.

– Županija, Hrvatske vode i Ministarstvo su započele SU projekt navodnjavanja Donje Neretve; sad idemo s prvom fazom i uvjeren sam da će se projekt, čija je ukupna vrijednost oko 500 milijuna kuna, realizirati u cijelosti i tako riješiti problem zaslanjenja, ali i provesti navodnjavanje cijelog područja. Projekti za koje se danas potpisuju ugovori iznimno su važni za cijelu županiju.

Da se na području Dubrovačko-neretvanske županije provode izuzetno važni i vrijedni projekti potvrdio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kazavši između ostalog.

– U dolini Neretve trenutačno se provode projekti u Opuzenu, ušću Neretve, Kominu… investira se oko 120 milijuna kuna, a ako uzmemo u obzir aglomeraciju Metković i Ploče te druge projekte u Županiji, govorimo o iznosu od gotovo milijardu kuna.

D.G.