STIŽE SEZONA TIKVICA Evo kako pripremiti pupatore ili cvijet

Foto: Katija Puljizević

Iako se može spremati i muški i ženski cvijet, prilikom branja bolje je izabrati muški cvijet bez tučka. Ne zato jer je ukusniji, nego ostavljanjem ženskog cvijeta omogućujete bolji rod. Cvjetovi su najbolji i najukusniji sad, u rano ljeto. U ovo je doba stapka je robusna, a latice mesnate. 

Katija Puljizević

Pupatore možete spremati i u slanoj i u slatkoj verziji. Obje su podjednako dobre, iako smo k’o djeca više obožavali slatke pupatore. Priprema se neznatno razlikuje.

Najvažnije je brati ih rano ujutro, dok im je cvijet otvoren. Očistiti cvijet od mrava ili mušica, ako ih ima, i iz sredine izvaditi tučak sa stapkom. Ukoliko ostavite tučak, imat ćete lagano gorak okus. Da bi imali dobre pupatore, važno je s brašnom u tempuri koristiti što hladniju vodu, pa je po mogucnosti stavite nekoliko minuta u zamrzivač. Gazirana mineralna voda mnogo će bolje poslužiti nego obična voda.

Kad se time obložen cvijet stavi na ulje, oko cvijeta se stvori fina hrskava školjka, a kad se izvadi iz ulja, duže ostaje hrskav. Čim cvijet dodirne ulje, njegove se latice rašire potaknute toplinom i vrenjem ulja. Ubrzo se cvijet probija iz ovoja, vršci se latica zakovrčaju, a boja im ostane gotovo ista.

Osnova je uvijek vrlo glatko brašno i studena voda. O hladnoći vode ovisi hrskavost njezine korice, koja karakterizira tempuru tj. smjesu za pohanje. Brašno u smjesi također se ne smije previše mutiti jer to rezultira žilavošću tijesta. Osnovnoj smjesi za tempuru mogu se dodati i jaja, malo praška za pecivo, škrobnog brašna, svježih začina ili sjemenki, ovisi što volite. Obično od brašna, vode, soli i papra načinim mješavinu gustoće slične gustoći vrhnja. Takva smjesa očuva vlažnost cvijeta, ne prilijepi mu se, već mu da tanak i hrskav zaštitni omotač dok se prži u vrućem ulju.

Ukoliko činite slatku verziju, u smjesi izbjegnite sol, a na kraju, iza pečenja ih pospite krupnim cukarom.