Foto: HRT / Screenshot

Prošlo je 55 godina od puštanja u promet Jadranske magistrale. Cesta je iz korijena promijenila život priobalnih mjesta, ali i ekonomiju te društvo u cjelini, jer napokon se povezao sjeverni i južni Jadran. Iako je s godinama i zbog autoceste prema Splitu magistrala izgubila na prometnoj važnosti, polako sve više dobiva na turističkoj.

Bio je to velik trenutak za sve. Puštanju u promet Jadranske magistrale svjedočili su mnogi – od, tadašnjih, republičkih i lokalnih rukovoditelja do građana. 818 km ceste gradilo je više od 10 tisuća radnika. To je bila senzacija iz razloga jer ta cesta značila je novi život. Postala je žila kucavica ovog dijela naše zemlje, piše HRT.

Tih vremena prisjeća se naš proslavljeni motociklist, kao i putovanja brodom, do tada jedinom vezom između sjevernog i južnog Jadrana.

– Nama je put, posebno mladima, bio interesantan. Mi bi bili na palubi, pa makar bilo i loše vrijeme, puhala bura, ništa nam to nije smetalo, a put je trajao nekoliko sati, puno duže nego što traje danas – kazao je Igor Eškinja.

Magistrala je promijenila i ekonomiju i društvo. U Svetom Jurju nedaleko od Senja o povijesti nam priča Željko.

– Donijela je život u mjesto. Mjesto se dosta razvijalo jer je i planina bila puna ljudi, a magistrala nas je sve povezala. Bilo je i radnih mjesta i nekoliko tvornica, samo mjesto je imalo 1500 ljudi – rekao je Željko Jurčenko iz Svetog Jurja.

Sve što je magistrala donijela, autocesta je odnijela

S nekadašnjih 400, područna škola pala je danas na samo 20 učenika. Sve što je magistrala donijela, autocesta je odnijela.

– Naš dio je izgubio dosta otvaranjem autoputa jer svi turisti većinom se drže oznaka autoputa i idu njime, a samo pojedini svrate simo, istaknuo je vlasnik autokampa, Sibinj Marin Tomljanović.

A oni koji svrate zbog prekrasne panorame, ostaju bez daha.

– Izgubila je cesta na svom prometnom značenju, ali sve više dobiva na turističkom, koji je prepoznat od strane turista, posebno motociklista – naglasio je direktor TZ-a Senj Viktor Samaržija.

Pa je TZ grada i županije izradio i brošuru s moto rutama, a koliko je magistrala atraktivna govore nam i ove zaljubljenice u motore.

– Obožavamo je, predivno je, melem za oči.

Pa, u ovo vrijeme poslije pandemije možda je i to jedan od načina kako vrednovati ono što imamo.

D.G.